W konsultacjach społecznych znajduje się projekt ustawy, który zakłada wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT. Istotą propozycji jest ograniczenie ilości towarów i usług objętych obniżonymi stawkami VAT. Co do zasady zmiany mają być neutralne dla przedsiębiorców i budżetu. Istotna część stawek zostanie obniżona, część jednak drastycznie wzrośnie, przypomniano.
Po krytyce, z jaką spotkała się propozycja zwiększenia stawki VAT z 5% do 23% na napoje z dodatkiem soku owocowego, Ministerstwo Finansów zaproponowało zastosowanie stawki VAT 8% dla nektarów i 23% dla napojów, wskazano także.
"W ocenie Konfederacji, stoi to w sprzeczności z ideą planowanych zmian, które zakładają obłożenie taką samą stawką podobnych towarów. Napoje owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne i nektary są wyrobami bardzo zbliżonymi do siebie pod względem charakteru, wartości odżywczej i oczekiwań konsumentów, a różnice między nimi są znacznie mniejsze niż pomiędzy napojami owocowymi/warzywnymi i napojami bezalkoholowymi bez dodatku soku czy przecieru" - czytamy dalej.
Wyłączenie z podwyższenia stawki VAT tylko nektarów nie zmniejszy negatywnych skutków całej operacji, ponieważ nektary stanowią najmniejszą (12%) cześć w strukturze produkcji, wskazano także.
Zdaniem Konfederacji Lewiatan, wprowadzenie wyższej stawki VAT na napoje owocowe spowoduje:
- znaczący wzrost cen napojów owocowych i warzywnych,
- obniżenie zawartości soku/przecieru w napojach,
- spadek produkcji napojów owocowych i warzywnych,
- duże ograniczenie popytu na owoce i warzywa produkowane przez nasze rolnictwo,
- pogorszenie sytuacji na rynku pracy,
- nie wpłynie na podniesienie spożycia soków w Polsce, podano również.
"Konfederacja Lewiatan wyraża nadzieję, że celem tak drastycznej podwyżki VAT na napoje z dodatkiem soku owocowego nie jest pokrycie ubytku wpływów z tego podatku w budżecie państwa, spowodowanego redukcją stawek VAT dla innych produktów. Nie ma powodów, aby wyłącznie przedsiębiorcy z branży przetwórstwa owoców i warzyw, rolnicy, sadownicy i ogrodnicy mieli sfinansować koszt wprowadzanych zmian" - podsumowano.