"Jako resort gospodarczy, musimy uwzględniać decyzje dotyczące ochrony zdrowia i życia Polaków. Będziemy w tej kwestii wykorzystywać doświadczenie innych europejskich krajów" - powiedział wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin, cytowany w komunikacie.
Celem wdrażanych procedur jest:
- zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników obsługi, gości i klientów oraz osób przebywających na terenie stacji turystyczno-narciarskich, zorganizowanych terenów narciarskich oraz kolei linowych i wyciągów narciarskich.
- minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników obsługi oraz gości i klientów.
- kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.
Wytyczne dotyczą procedur:
- zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom obsługi.
- zapewnienia bezpieczeństwa na terenie zorganizowanych terenów narciarskich, kolei linowych i wyciągów narciarskich oraz stacji turystyczno-narciarskich.
- procedur zapobiegawczych w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników obsługi.
- procedur postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u gościa bądź klienta.
Obecnie prowadzenie obiektu rekreacyjnego w postaci ośrodka narciarskiego/stacji narciarskiej jest dopuszczalne w sytuacji, gdy na jego terenie będzie znajdować się nie więcej niż jedna osoba na 100 m2, z wyłączeniem obsługi. Strefy gastronomiczne mają być zamknięte. Taki sam limit będzie obowiązywał w przypadku powrotu do zasad strefy czerwonej.
Jeżeli nastąpiłby powrót do zasad obowiązujących w strefach żółtych - na 1 os. musiałoby przypadać 75 m2 powierzchni ośrodka, z wyłączeniem obsługi, a w przypadku powrotu do strefy zielonej - 50 m2.
Gastronomia oraz hotele mają działać na zasadach zgodnych z właściwymi wytycznymi dla strefy zielonej, żółtej lub czerwonej.