"Analiza danych sprzedażowych na podstawie panelu sklepów Nielsen wykazuje, że ponad 50% sprzedaży ilościowej w Polsce stanowią produkty o gramaturze do 50 g. Determinuje to dobór pojedynczych porcji przez producentów wyrobów cukierniczych, tak aby ułatwić konsumentom świadome zarządzanie codziennym bilansem kalorycznym bez wyrzeczeń" - oceniła wyniki badań Client Director w firmie badawczej Nielsen Polska Joanna Rogalska.
Nielsen oszacował, że rynek słodyczy w Polsce był wart 12,3 mld zł w 2018 roku - co wyraża się w 4,2 mld sprzedanych sztuk.
Badanie wykazało także, że 23,7% rynku słodyczy zajmują produkty o gramaturze od 100 do 199 g, następnie 14,2% rynku to produkty o gramaturze powyżej 200 g, zaś 11,2% udziału w rynku słodyczy mają produkty od 51 do 99 g.
W przypadku Grupy Ferrero, 83% całości sprzedaży stanowią porcje poniżej 40 g. Około 52% z produktów wprowadzonych na rynek przez Ferrero jest dostępna dla konsumentów w porcjach o gramaturze poniżej 15 g. 68,2% produktów spółki można kupić w porcjach o kaloryczności mniejszej niż 100 kcal, natomiast w porcjach mniejszych niż 130 kcal - 92,2% (wzrost o 6,2% w porównaniu z rokiem poprzednim). Jedynie 3,7% produktów dostarcza ponad 150 kcal na porcję. Dla porównania, 1 szklanka soku pomarańczowego to ok. 98 kcal.
"Ferrero zdaje sobie sprawę, że sposób, w jaki konsumowane są jej produkty jest bardzo ważny, dlatego oferuje kluczowe marki w małych porcjach. Ich wielkość sama w sobie stanowi sugestię odnośnie zalecanego spożycia. Pozwala to konsumentom na większą świadomość w dokonywaniu wyboru" - czytamy w komunikacie spółki.
"Najbardziej wyrazistym przykładem podejścia Ferrero do małych porcji jest Kinder Chocolate. Od momentu wprowadzania na rynek w latach 60. ub. wieku czekolada składa się z ośmiu, oddzielnie pakowanych batoników. Pomimo upływu kilkudziesięciu lat, wymiany pokoleń, zmian w upodobaniach konsumentów i sposobie konsumpcji Kinder Chocolate pozostaje niezmienna. A w Polsce jest obecnie najpopularniejszym produktem w swoje kategorii" - powiedział dyrektor generalny Ferrero w Polsce Enrico Bottero, cytowany w materiale.
W roku obrotowym 2017/2018 (zakończonym 31 sierpnia 2018 r.) Grupa Ferrero odnotowała 10,7 mld euro przychodów (wzrost o 2,1% r/r). Firma ma jeden zakład produkcyjny na terenie Polski, powstały w 1992 roku w Belsku Dużym.