Rejestr przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich (jako działalności regulowanej) prowadzić ma dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Celem zmian jest poprawa przejrzystości przepisów dotyczących wyborów objętych rynkiem wina oraz usprawnienie kontrolę producentów wina.
Utworzenie ewidencji winnic ma z kolei umożliwić producentom wina dostęp do informacji o plantacjach winorośli w Polsce, z których winogrona będą mogły być wykorzystywane do produkcji wina. Rejestr ten ma umożliwić także usprawnienie oceny potencjału produkcyjnego, co jest niezbędne z punktu widzenia przepisów UE (m.in. rozporządzeń Komisji nr 1308/2013, nr 2018/274, nr 2018/273, nr 2019/33 oraz nr 2019/34 regulujących funkcjonowanie rynku produktów rolnych i rynku wina).
W ramach planowanej inicjatywy legislacyjnej planowane jest uregulowanie kwestii dotyczących oznaczeń geograficznych win oraz aromatyzowanych produktów sektora wina w obecnie obowiązującej ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Planowana jest także zmiana tytułu tej ustawy na: ,,ustawa o oznaczeniach geograficznych win oraz aromatyzowanych produktach sektora wina".
Pozostałe kwestie dotyczące fermentowanych napojów winiarskich oraz rynku wina mają znaleźć się w nowej ustawie o wyrobach winiarskich.
Planowane jest przekazanie dyrektorowi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa prowadzenia rejestrów działalności regulowanej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.
"W związku z tym, że ewidencja producentów win (gronowych), z uwagi na przepisy UE jest prowadzona przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, proponuje się przeniesienie ww. rejestru działalności regulowanej do zakresu kompetencji ww. organu, co pozwoli na efektywniejsze zaangażowanie w prace koncepcyjne związane z rozwojem rynku wina i wyrobów alkoholowych oraz lepszą współpracę z organizacjami zrzeszającymi producentów wyrobów winiarskich, piwa, napojów spirytusowych oraz alkoholu etylowego" - podano w uzasadnieniu.
O wpis do rejestru nie będą musieli ubiegać się natomiast przedsiębiorcy rozlewający wyroby winiarskie (wina, cydry) z beczek lub kegów do butelek w miejscu prowadzenia sprzedaży.
Ma zostać także zwiększony limit wyrobów winiarskich, wyprodukowanych w gospodarstwie, uprawniający do wpisu do rejestru. Limit ten ma być powiązany w areałem upraw lub wielkością posiadanej pasieki.
"W celu podniesienia konkurencyjności drobnych producentów wyrabiających cydr, perry, wina owocowe markowe oraz miód pitny markowy z surowców z własnego gospodarstwa należy zwiększyć limit produkcji tych napojów z maksymalnie 10 000 l w skali roku do maksymalnie 100 000 l w skali roku" - napisano.
W projekcie ustawy przewiduje się również zrównanie wymagań, które muszą być spełnione przez przedsiębiorców wyrabiających wina, cydry, perry oraz miódu pitny wytworzony z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie (produkcja do 100 000 l ww. wyrobów) z wymaganiami które muszą spełniać drobni producenci wina z upraw własnych (produkcja do 100 000 l wina).
W zakresie przeprowadzania certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego projektowana ustawa wprowadza możliwość certyfikacji winogron, które następnie mogą być używane do wyrobu win odmianowych i win rocznikowych. System certyfikacji ma zawierać mechanizm zezwalający na certyfikację odmian winorośli do momentu ich zbioru i przekazania producentowi w celu produkcji wina rocznikowego bądź odmianowego. Istnieje również możliwość integracji systemu certyfikacji z systemem kontroli urzędowej winnic i producentów wina.
Mają też zostać określone wymogi, związane z utworzeniem krajowej listy odmian winorośli przeznaczonych do uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina, w przypadku przekroczenia 50 000 hl w ciągu ostatnich pięciu lat winiarskich.
Informacje na temat uprawianych odmianach winorośli mają być gromadzone w ramach ewidencji winnic.