Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Damian Słomski
Damian Słomski
|
aktualizacja

Sfinks chce układu z wierzycielami. Duża sieć restauracji mówi o dramatycznej sytuacji

24
Podziel się:

- W najśmielszych przewidywaniach nie zakładaliśmy aż tak trudnej sytuacji epidemicznej. Zostaliśmy znów niemal całkowicie pozbawieni przychodów - mówi prezes Sfinksa. Narzeka na brak zrozumienia ze strony wynajmujących lokale i zapowiada restrukturyzację.

Sfinks chce układu z wierzycielami. Duża sieć restauracji mówi o dramatycznej sytuacji
Właściciel sieci Sphinx podjął ważną decyzję. (Materiały prasowe)

W sobotę weszły w życie nowe obostrzenia. Restauracje, bary i puby zostały zamknięte. Działalność mogą prowadzić tylko "na wynos". Przedstawiciele branży zapowiadają bankructwa i proszą rząd o pomoc. Problem mają zarówno mali przedsiębiorcy jak i duże sieci.

- Sytuacja epidemiczna i w jej wyniku wprowadzenie kolejnego lockdown w gastronomii to ponowny, znaczący cios dla branży. W najśmielszych przewidywaniach nie zakładaliśmy aż tak trudnej sytuacji epidemicznej - przyznaje Sylwester Cacek, prezes Sfinksa.

Szef spółki zarządzającej restauracjami marki Sphinx, Chłopskie Jadło czy Wook, których jest w Polsce blisko 150, w oficjalnym komunikacje wskazuje na największe trudności.

Zobacz także: Podatek handlowy wykończy hipermarkety? "Niektóre tego nie udźwigną"

- Próbowaliśmy się podnieść po pierwszym zamknięciu, odbudowując sprzedaż, by w ten sposób nadrabiać straty notowane wiosną i coraz lepsze wyniki dobrze rokowały na przyszłość. (...) Mimo to lokale gastronomiczne zostały uznane za miejsca niebezpieczne i po serii ograniczeń godzin pracy ostatecznie zamknięte. Zostaliśmy znów niemal całkowicie pozbawieni przychodów, gdyż wpływy z delivery stanowią niecałe 12 proc. sprzedaży i nie są w stanie zrekompensować zamknięcia restauracji - wskazuje Sylwester Cacek.

Prezes podkreśla, że jednocześnie cały czas firma ponosi koszty działalności, starając się utrzymać struktury operacyjne i miejsca pracy.

- Niestety, jak doświadczenie pokazuje, raczej nie możemy liczyć w większości przypadków na zrozumienie na rynku dla tej sytuacji, zwłaszcza ze strony wynajmujących i w większości przypadków nie mamy szans na szybkie polubowne rozwiązanie sytuacji - narzeka.

Dodaje, że tylko kilku wynajmujących chciało zrozumieć, jak mogą wyglądać perspektywy dla rynku i zgodzili się z propozycjami Sfinksa.

- Ponieważ trudno liczyć na solidarne podejście do tej sytuacji, głównie wynajmujących, od których zależy dalsze powodzenie walki o przetrwanie, musimy się chronić, żeby całkowicie nie zdestabilizować naszej sytuacji. Tym bardziej, że luka przychodowa nie będzie dotyczyć tylko okresu lockdown, ale także wielu miesięcy po ponownym otwarciu - zauważa Cacek.

Sfinks łapie za tarczę

W związku z tym Sfinks zdecydował się skorzystać z narzędzia w ramach czwartej tarczy antykryzysowej i zapowiedział otwarcie uproszczonego postępowania restrukturyzacyjnego. Spółka w najbliższych dniach zawrze wymaganą przepisami prawa umowę o sprawowanie nadzoru z licencjonowanym doradcą restrukturyzacyjnym oraz złoży wniosek do Monitora Sądowego i Gospodarczego o dokonanie obwieszczenia o otwarciu postępowania o zatwierdzenie układu z wierzycielami.

- Da nam czas na wypracowanie rozwiązań umożliwiających restrukturyzację naszych zobowiązań oraz skuteczne dostosowanie kosztów do tempa wychodzenia z popandemicznej sytuacji. Uproszczone postępowanie restrukturyzacyjne to według naszych analiz obecnie najszybszy i najbardziej skuteczny tryb - tłumaczy prezes Cacek.

Co daje taka procedura? Umożliwia m.in. zawarcie układu z wierzycielami przy zapewnieniu szerokiej ochrony przed egzekucją i wypowiedzeniem kluczowych umów. Mowa zarówno o najmie, dzierżawie, leasingu czy kredytach.

Szansa na efektywne oddłużenie w ramach takiej procedury jest tylko jednorazowa, a niepowodzenie uproszczonej restrukturyzacji może skierować dłużników na skomplikowane tory pozostałych procedur restrukturyzacyjnych albo upadłościowych.

Restauracje dalej działają

Jednocześnie Sfinks informuje, że kontynuuje bieżącą działalność w zakresie dopuszczalnym przepisami prawa, tj. w szczególności sprzedaży w dostawie i na wynos. Równolegle będzie na bieżąco analizował dostępne programy pomocowe oraz możliwe rozwiązania celem pozyskania wsparcia finansowego.

Na początku marca, przed zamknięciem branży na skutek pandemii, spółka Sfinks Polska zarządzała 168 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski. Obecnie jest ich 145 pod szyldami Sphinx, Chłopskie Jadło i Lepione Pieczone, WOOK, Piwiarnia, Meta oraz Fabryka Pizzy. Część lokali nie wznowiło dotąd działalności po lockdown, a część została trwale zamknięta.

Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji Sfinks jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(24)
WYRÓŻNIONE
jack
4 lata temu
Ale o tym że podnieśli ceny ani słowa. Za małą nieświeżą rybe, frytki i sałatki chcieliście 100zł.
seth
4 lata temu
ponad 20 lat temu byłem pierwszy raz w restauracji sphinx....i było pysznie !!! grillowane warkocze z mięsa , dodatki , shoarma......słowem było warto ! ceny jak na tamte czasy średnie......jakiś czas temu , jeszcze przed pandemią byłem ponownie i.....wielkie rozczarowanie....porcje małe, wybór mocno ograniczony .....a mięso delikatnie mówiąc mało świeże....za to rachunek kosmiczny , jak na takie podłe żarcie !!!! zmora większości polskich restauracji - im dalej w czas tym gorzej i drożej..........
Andrzej
4 lata temu
Tak przed 2010 rokiem jadałem w sphinxach. Duże porcje, świeżo i niedrogo .Tak było. A teraz co za szajba tym interesem kieruje ? Gdzie ta karkówka z frytkami i sosami po 18 zł?
NAJNOWSZE KOMENTARZE (24)
Karolina
4 lata temu
Cała branża znalazła się w dramatycznej sytuacji. Ja zamawiam na wynos - mam nadzieję, że to chociaż w jednym % pomoże. Odkryłam nawet pyszne jedzenie w Buena Vista Social Food w Warszawie - pyszna kuchnia hawajska.
olo
4 lata temu
trudno w dzisiejszych czasach to coś nazwać restauracja !!
Prawda jest t...
4 lata temu
Mając tyle restauracji na pewno nie umrą z głodu. Niech nie narzekają, bo wstyd. Inni mają gorzej niż oni , też muszą przetrwać.
abc
4 lata temu
Firmy zawsze są na krawędzi bo od zysku trzeba płacić podatki, stąd celowe działania i ciągłe marudzenie. Może niech prezesi wyciągną zaskórniaki, wiele lat opływali w luksusy, to niech teraz podzielą się z tymi co na nich tyrali. Dlaczego wszyscy maja się dokładać dla przetrwania takich niedochodowych interesów? Zwykli ludzie znajdą zatrudnienie gdzie indziej i tak byli zawsze kopani w d..., poradzą sobie - ale co ma zrobić taki biedny prezes - przecież on nie pójdzie pracować za najniższą krajową !!!
Bartek
4 lata temu
Nie zgadzam się z wami absolutnie . Polska firma Polski Właściciel 150 restauracji ponad 2000 zatrudnionych osób ponad 2000 gospodarstw domowych pozbawionych w pewnym zakresie dochodów po prostu żal patrzeć , jedną decyzją nie popartą żadnym uzasadnieniem żadną logiką żadnym przykładem taka decyzja błądzących we mgle a może w prawo a może w lewo którzy za te decyzje nie będą nigdy odpowiadać to po prostu bandyterka najczystszego stopnia , mam ogromną nadzieję że uda się uratować tą firmę czego z całego serca życzę .
...
Następna strona