Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wzrósł o 4% r/r do 478 tys. ton w okresie styczeń-wrzesień 2015 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.
"Z Polski w okresie styczeń-wrzesień 2015 r. wyeksportowano (w ekwiwalencie tusz) 478 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 4% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Zmalał eksport trzody chlewnej i tłuszczów, a wzrósł eksport mięsa i przetworów wieprzowych" - czytamy w raporcie.
Import (w ekwiwalencie tusz) asortymentu wieprzowego do Polski w okresie pierwszych 9 miesięcy 2015 r. wyniósł 619 tys. ton i był o 2% większy od notowanego przed rokiem. Wzrósł import mięsa i przetworów, natomiast zmalał import tłuszczów i żywca. Import żywca zmniejszył się z 4,1 mln szt. do 4 mln szt. (o 2%). Masa sprowadzonej trzody chlewnej była jednak o 15% mniejsza niż rok wcześniej, gdyż przywieziono dwa razy mniej tuczników, a więcej prosiąt i warchlaków.
Polski import netto wieprzowiny w okresie styczeń-wrzesień 2015 r. w ujęciu wagowym wyniósł 141 tys. ton, o 7% mniej niż w tym samym okresie 2014 r., a w ujęciu wartościowym - 209 mln euro, o 39% mniej, podano również.
"Z Polski w okresie pierwszych 9 miesięcy 2015 r. wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 324 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 14% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wzrósł eksport mięsa, a zmalał eksport żywca (ze 131 tys. szt. do 106 tys. szt.) i przetworów" - czytamy dalej.
Import produktów wołowych i cielęcych do Polski (w ekwiwalencie tusz) w okresie styczeń-wrzesień 2015 r. ukształtował się na poziomie 31 tys. ton i był o 6 tys. ton większy niż rok wcześniej. Wzrósł przywóz żywca (z 78 tys. szt. do 91 tys. szt.), przetworów, a najbardziej mięsa. Polski eksport netto wołowiny i cielęciny osiągnął poziom 293 tys. ton oraz 888 mln euro i był odpowiednio o 13% oraz 19% większy od notowanego przed rokiem, podano w raporcie.
"Polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych nadal dynamicznie rośnie. W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2015 r. eksport ten (w ekwiwalencie tuszek) wyniósł 725 tys. ton, o 15% więcej niż przed rokiem. Wywóz żywca ukształtował się na poziomie sprzed roku, a wzrósł wywóz mięsa i przetworów. W polskim eksporcie asortymentu drobiowego dominuje mięso, z udziałem wynoszącym ponad 90%" - wskazuje też Agencja.
Natomiast polski import produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek) wyniósł 85 tys. ton i był o 7 tys. ton większy niż rok wcześniej. Wzrósł import mięsa (w efekcie 28% wzrostu importu mięsa kurcząt, przy spadku importu pozostałych gatunków mięsa drobiowego), a także żywca. Mniej natomiast sprowadzono przetworów drobiowych. Nadwyżka Polski w handlu drobiem osiągnęła poziom 640 tys. ton i 1 169 mln euro, odpowiednio o 16% i 19% wyższy niż rok wcześniej.