Warszawa, 23.05.2016 (ISBnews) - Polski eksport cukru w roku gospodarczym 2015/2016 (do marca br.) spadł r/r o 11% do 199 tys. ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów.
Wpływy z eksportu były o 6% mniejsze i wyniosły 87 mln euro. Głównym kierunkiem sprzedaży zagranicznej cukru były kraje UE, gdzie wyeksportowano 119 tys. ton cukru, czyli 60% wolumenu. Największymi unijnymi odbiorcami cukru były tradycyjnie: Niemcy, Łotwa, Litwa i Czechy. Wywóz cukru do krajów pozaunijnych osiągnął poziom 80 tys. ton, tj. 40% wolumenu, a głównymi kierunkami eksportu były: Izrael, Rosja, Mołdawia oraz Kazachstan" - czytamy w raporcie.
Krajowa bieżąca produkcja cukru z buraków w całym roku gospodarczym 2015/2016 będzie o 28% mniejsza r/r i wyniesie 1 423 tys. ton, Zgodnie z danymi GUS, w Polsce od września 2015 r. do marca 2016 r. wyprodukowano 1 403 tys. ton cukru wobec 1 961 tys. ton przed rokiem. Niedobory cukru na rynku uzupełniane były zwiększonym importem, podano także.