Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 16% r/r i wyniosła 1,5 mld euro w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. Wolumen eksportu przetworów mleczarskich spadł o niecały 1% do 2,6 mld litrów, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
"W okresie styczeń-listopad 2015 r. wywóz artykułów mleczarskich z kraju w ekwiwalencie mleka surowego ukształtował się na poziomie 2,6 mld litrów i był o niecały 1% mniejszy niż w tym samym okresie 2014 r.1" - czytamy w raporcie.
Na skutek znacznie niższych niż rok wcześniej cen transakcyjnych wpływy uzyskane z eksportu produktów mleczarskich zmniejszyły się o 16% r/r do 1,5 mld euro, podano także.
W okresie styczeń-listopad 2015 r. import produktów mleczarskich (w przeliczeniu na ekwiwalent mleka) wyniósł 1,4 mld litrów mleka, o 5% mniej niż w analogicznym okresie 2014 r., a jego wartość obniżyła się o niecałe 4%, do 720 mln euro.
W 2015 r. większy niż rok wcześniej był eksport mleka płynnego, masła i tłuszczów mlecznych, serów niedojrzewających, a także lodów i kazeiny. "Ograniczono natomiast eksport mleka w proszku, serów dojrzewających, serwatki oraz jogurtów i napojów fermentowanych" - czytamy dalej.
Jednocześnie zmniejszył się import serwatki, pełnego mleka w proszku i masła i zwiększył import mleka płynnego i śmietany, jogurtów i napojów fermentowanych, serów i twarogów, odtłuszczonego mleka w proszku, lodów, a także kazeiny.