Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 12,1% r/r w styczniu i lutym 2016 r. i wyniósł 29,41 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.
Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 212,841 ton drobiu, co oznacza wzrost o 3,3% r/r, podano w raporcie.
"Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 14%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 12%. Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy" - czytamy w raporcie.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w okresie styczeń-luty były RPA, Arabia Saudyjska,
Hongkong, Benin i Filipiny. Wzrosły znacznie dostawy do RPA, Hongkongu, na Filipiny, Ukrainę, do Ghany i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Niższa niż rok wcześniej była natomiast sprzedaż do Beninu, Wietnamu, Chin i Jemenu. Wysyłki do Rosji były niewielkie ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2015 r. wyniósł ok. 135 tys. ton i był o 5,7% wyższy niż rok wcześniej.
"Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (53% całkowitego przywozu), przy wzroście wysyłek o 7,4% w skali roku do 72 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły o 4,7% do 50 tys. ton. Zwiększyły się również dostawy drobiu z Chile (+28% do 4 tys. ton), Ukrainy (+2% do 3,7 tys. ton) i Argentyny (+3,7% do 1 tys. ton)" - podano także w materiale.