Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

FAMMU/ FAPA: Eksport jaj z Polski poza UE spadł o 51,2% r/r w I-VIII

0
Podziel się:
FAMMU/ FAPA: Eksport jaj z Polski poza UE spadł o 51,2% r/r w I-VIII

Eksport jaj i przetworów jajecznych z Polski poza Unię Europejską spadł o 51,2% r/r do 3,6 tys. ton w ciągu pierwszych 8 miesięcy br., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. W całej Unii wywóz wzrósł w tym czasie o 10,8% r/r do 165,97 tys. ton.

"Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o 9% do ok. 154 tys. ton. Głównymi dostawcami poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Hiszpania i Francja. Wysyłki z Polski zmniejszyły się o ponad połowę do 3,6 tys. ton, głównie jaj spożywczych do 2,9 tys. ton" - czytamy w komunikacie.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, która zakupiła 48 tys. ton (głównie suszonej albuminy jaj), w ciągu roku dostawy z UE zmalały jednak o 7%. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-0,3% do 27,4 tys. ton) i Zjednoczone Emiraty Arabskie (+115% do 9,7 tys. ton), gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad trzykrotnie do 7,4 tys. ton dostawy jaj spożywczych i albuminy jaj do Izraela. Wysyłki do Rosji (głównie suszonej albuminy jaj) zmniejszyły się o 66% do 1,6 tys. ton, podano także.

"W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. unijny import sektora jaj wzrósł w skali roku o 31% do 11,7 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne (90%). Największym dostawcą tych towarów do UE są od 2014 r. Indie, zakupy w tym kraju wzrosły w ciągu roku o jedną czwartą do 4,4 tys. ton. Wzrósł również import przetworów jajecznych z Argentyny (+187% do 2,4 tys. ton). Poprzedni główny eksporter produktów jajecznych na rynek unijny - Stany Zjednoczone - zmniejszyły w tym roku dostawy o 28% do 2,1 tys. ton ze względu na epidemię ptasiej grypy" - czytamy także.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)