Eksport polskich świeżych owoców wzrósł do 858,7 tys. ton w okresie styczeń-czerwiec 2016 r. wobec 817,5 tys. ton rok wcześniej, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów. Jednocześnie odnotowano spadek eksportu świeżych warzyw do 315,4 tys. ton z 360,6 tys. ton rok wcześniej.
"Nadal w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku największym importerem polskich owoców pozostały kraje WNP, a Białoruś nadal utrzymuje pozycję lidera w zakupach - trafiło tam dokładnie 427 tys. ton polskich owoców, czyli dokładnie połowa z łącznej wysyłki. W przypadku warzyw świeżych największym odbiorcą pozostają kraje unijne - gdzie w pierwszym półroczu skierowano około 239,0 tys. ton czyli dokładnie 76% łącznego polskiego eksportu" - czytamy w raporcie.
Eksport polskich ziemniaków sięgnął 9 145 tys. ton w II kw. wobec 10 077 tys. ton w II kw. 2015 r. Natomiast eksport przetworów owocowych i warzywnych wyniósł odpowiednio: 461 634 tys. ton i 470 388 tys. ton w II kw. 2016 r. wobec 471 672 tys. ton i 445 519 tys. ton w II kw. ub. r.
(ISBNews)