Warszawa, 05.12.2016 (ISBnews) - Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wzrósł o 8% r/r w okresie styczeń-wrzesień br. i wyniósł 324,5 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To jednocześnie o 17,3% więcej niż w okresie styczeń-wrzesień 2014 r.
"W okresie I-IX 2016 r. najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch (43,7 tys. ton), co stanowiło ponad 13% całego eksportu. Drugie miejsce wśród największych odbiorców tego gatunku mięsa z Polski zajęły Niemcy (39,4 tys. ton), a trzecie Hongkong (27,9 tys. ton). Czwarte i piąte miejsce należało do Stanów Zjednoczonych (25,4 tys. ton) oraz Czech (22,2 tys. ton)" - czytamy w raporcie.
Największym odbiorcą polskiej wieprzowiny w tym okresie pod względem wartości były Stany Zjednoczone. Trafiło tam mięso o wartości 67,6 mln euro. Oznacza to wzrost o 66,7% wobec analogicznego okresu przed rokiem. Przeciętna cena jednostkowa eksportu w tym kierunku wyniosła 2,66 euro/kg w porównaniu z 1,16 euro/kg w przypadku Niemiec (czwarte miejsce z eksportem wartym 45,5 mln euro). Na drugim miejscu pod względem wartości eksportu były Włochy (66,1 mln euro), a na trzecim Czechy (55,4 mln euro), podano także.
Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 2,99 mln ton wieprzowiny, co oznacza wzrost o 29,5% r/r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51%) oraz podroby i słonina (41%), których wysłano odpowiednio o 50% i 21% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-20%), kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca wieprzowego (-55%). Poziom wywozu stopniowo obniżał się od sierpnia br. ze względu na spadek popytu ze strony Chin i wyższe dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii. We wrześniu br. dynamika wzrostu unijnego wywozu wyniosła już tylko 6% w skali roku i była najniższa od początku tego roku, podał także Zespół, powołując się na dane Komisji Europejskiej.
W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były nadal Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu.
"Od stycznia do września br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 24 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 6% mniej niż przed rokiem" - podano także.