Produkcja żywca rzeźnego ogółem wzrosła o 7,5% r/r do 6,62 mln ton w 2016 r., natomiast mleka zwiększyła się o 0,1% r/r i wyniosła 12,88 mld litrów w 2016 r., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).
" Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2016 r. według gatunków wyniosła:
- wołowego - 972 tys. ton (o 5,8% więcej niż w 2015 r.),
- cielęcego - 6,1 tys. ton (o 55,8% mniej),
- wieprzowego - 2409,8 tys. ton (o 2,4% więcej),
- baraniego - 2,8 tys. ton (o 16,5% więcej),
- końskiego - 23,2 tys. ton (o 1,4% mniej),
- drobiowego - 3 201,4 tys. ton (o 12,7% więcej)" - czytamy w komunikacie.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 455,3 kg, a mleka 885 litrów wobec odpowiednio 423,3 kg oraz 884 litrów w 2015 r. , podano w komunikacie.
Produkcja jaj kurzych wzrosła w 2016 r. o 1,2% r/r i wyniosła 10,6 mld sztuk. Nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 1,8%, podał także Urząd.