Wolumen produktów uboju trzody chlewnej wzrósł o 0,2% r/r do 1,17 mln ton w 2015 r., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
W 2015 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 10% r/r do 2,16 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt zwiększył się w tym czasie o 4,6% r/r i wyniósł 197 tys. ton.
Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2015 r. o 0,6% r/r do 735 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 109 tys. ton (+5,2% r/r, +6,4% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 190 tys. ton (+22% r/r, +0,7% m/m), ubój bydła i cieląt - 16,1 tys. ton (+7,2% r/r, -4,7% m/m), a produkcja wędlin - 57,3 tys. ton (+0,2% r/r, +3,1% m/m), podał także GUS.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.