W 2017 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 7,5% r/r do 2,69 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt wzrósł w tym czasie o 11% r/r i wyniósł 203 tys. ton.
Produkcja wędlin zwiększyła się w 2017 r. o 0,3% r/r do 831 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 113 tys. ton (+4,9% r/r, -0,4% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 217 tys. ton (+5,1% r/r, -8,7% m/m), ubój bydła i cieląt - 15,5 tys. ton (+5,5% r/r, -6,4% m/m), a produkcja wędlin - 61,8 tys. ton (-9,6% r/r, -7,4% m/m), podał także GUS.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.