Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

GUS: Wskaźnik koniunktury w przemyśle pozostał na poziomie +3 pkt w X

0
Podziel się:
GUS: Wskaźnik koniunktury w przemyśle pozostał na poziomie +3 pkt w X

Wskaźnik ogólnego klimatu w przetwórstwie przemysłowym ukształtował się w październiku na poziomie plus 3 pkt, bez zmian wobec września, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS).

Poprawę koniunktury sygnalizuje 15% badanych przedsiębiorstw, a jej pogorszenie - 12% ( podobnie jak we wrześniu). Pozostałe przedsiębiorstwa uważają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.

"Najbardziej optymistyczne opinie dotyczące koniunktury formułują producenci wyrobów farmaceutycznych (plus 25 w październiku, plus 20 we wrześniu - oceny te są bardziej korzystne niż w październiku ostatnich czterech lat), mebli (plus 18 w październiku, plus 19 we wrześniu - oceny te są bardziej optymistyczne niż w analogicznym miesiącu poprzednich siedmiu lat), papieru i wyrobów z papieru (plus 18 w październiku i we wrześniu - oceny te

są bardziej korzystne niż w październiku ostatnich pięciu lat). Równie korzystne oceny są zgłaszane przez zajmujących się poligrafią i reprodukcją zapisanych nośników informacji (plus 20 w październiku, plus 16 we wrześniu)" - czytamy w komunikacie.

Negatywne oceny koniunktury zgłaszają producenci odzieży (minus 10 w październiku, minus 13 we wrześniu) i metali (minus 2 w październiku, plus 3 we wrześniu), podał też Urząd.

"Wykorzystanie mocy produkcyjnych zgłaszane przez przedsiębiorców w październiku bieżącego i ubiegłego roku wynosi 79%. Najwyższe wykorzystanie mocy produkcyjnych odnotowują producenci mebli, odzieży, pojazdów samochodowych, przyczep i naczep, urządzeń elektrycznych, skór i wyrobów ze skór oraz zajmujący się naprawą, konserwacją i instalowaniem maszyn i urządzeń, a najniższe - producenci chemikaliów i wyrobów chemicznych, wyrobów farmaceutycznych, wyrobów z gumy, metali, artykułów spożywczych, napojów i tytoniu" - czytamy dalej w komunikacie.

forex
giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)