Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 20% wolum. i o 30% wartościowo od X 2016 do IX 2017

0
Podziel się:

Warszawa, 09.02.2018 (ISBnews) -  Eksport cukru wzrósł r/r wolumenowo o 20% r/r do 568 tys. ton, a wartościowo o 30% do 283 mln euro w okresie od października 2016 roku do września 2017 roku, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zmniejszył się do 150 tys. ton cukru.

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 20% wolum. i o 30% wartościowo od X 2016 do IX 2017

"Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport cukru w roku gospodarczym 2016/2017 wyniósł 568 tys. ton i był o 20% większy niż w roku 2015/2016. Znacznie większy był wzrost wpływów z eksportu. W roku 2016/2017 przychody z eksport u wyniosły 283 mln euro, o 30% więcej niż w roku 2015/2016. Najwięcej polskiego cukru sprzedano na rynku Unii Europejskiej - 344 tys. ton, w tym do Niemiec - 142 tys. ton, Włoch - 32 tys. ton, Belgii i na Litwę - po 26 tys. ton oraz do Czech - 24 tys. ton. Średnia cena eksportowanego cukru do krajów UE w roku 2016/2017 wyniosła 542 euro/tonę wobec 504 euro/t w roku 2015/2016" - czytamy w raporcie.

Przyczyną wzrostu eksportu były przede wszystkim wysokie ceny uzyskiwane w sprzedaży na rynek UE, podano także.

"Cena eksportowa do państw trzecich wyniosła średnio ok. 445 euro/tonę i była o 13% wyższa niż w poprzednim roku gospodarczym" - czytamy także.

Import cukru do Polski w roku gospodarczym 2016/2017 był o 32% mniejszy i ukształtował się na poziomie 150 tys. ton (w tym 105 tys. ton sprowadzono z krajów UE), zaznaczono.

"W roku gospodarczym 2016/2017 dodatnie saldo handlu zagranicznego cukrem znacząco wzrosło w porównaniu z rokiem 2015/2016. W odniesieniu do wolumenu saldo wymiany handlowej wyniosło 418 tys. ton wobec 250 tys. ton w roku 2015/2016. Nieco mniejszy wzrost dodatniego salda (ze 119 mln euro do 196 mln euro) odnotowano w ujęciu wartościowym" - czytamy dalej.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)