"Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów eksport cukru w roku gospodarczym 2016/2017 wyniósł 568 tys. ton i był o 20% większy niż w roku 2015/2016. Znacznie większy był wzrost wpływów z eksportu. W roku 2016/2017 przychody z eksport u wyniosły 283 mln euro, o 30% więcej niż w roku 2015/2016. Najwięcej polskiego cukru sprzedano na rynku Unii Europejskiej - 344 tys. ton, w tym do Niemiec - 142 tys. ton, Włoch - 32 tys. ton, Belgii i na Litwę - po 26 tys. ton oraz do Czech - 24 tys. ton. Średnia cena eksportowanego cukru do krajów UE w roku 2016/2017 wyniosła 542 euro/tonę wobec 504 euro/t w roku 2015/2016" - czytamy w raporcie.
Przyczyną wzrostu eksportu były przede wszystkim wysokie ceny uzyskiwane w sprzedaży na rynek UE, podano także.
"Cena eksportowa do państw trzecich wyniosła średnio ok. 445 euro/tonę i była o 13% wyższa niż w poprzednim roku gospodarczym" - czytamy także.
Import cukru do Polski w roku gospodarczym 2016/2017 był o 32% mniejszy i ukształtował się na poziomie 150 tys. ton (w tym 105 tys. ton sprowadzono z krajów UE), zaznaczono.
"W roku gospodarczym 2016/2017 dodatnie saldo handlu zagranicznego cukrem znacząco wzrosło w porównaniu z rokiem 2015/2016. W odniesieniu do wolumenu saldo wymiany handlowej wyniosło 418 tys. ton wobec 250 tys. ton w roku 2015/2016. Nieco mniejszy wzrost dodatniego salda (ze 119 mln euro do 196 mln euro) odnotowano w ujęciu wartościowym" - czytamy dalej.