"W sezonie 2017/2018 ze względu na dużą podaż cukru z produkcji krajowej, rośnie zainteresowanie eksportem. W pierwszym kwartale 2018 r. za granicę wywieziono blisko 224 tys. ton cukru, ponad dwukrotnie więcej niż przed rokiem. Jednocześnie wpływy z eksportu były o 45% wyższe i wyniosły 81 mln euro" - czytamy w raporcie.
Na rynku unijnym sprzedano 80 tys. ton cukru, co stanowiło 36% wolumenu całego polskiego eksportu, podano także.
"Import cukru do Polski w pierwszym kwartale 2018 r. był o 37% mniejszy niż rok wcześniej i stanowił jedynie uzupełnienie podaży krajowej. Do kraju zaimportowano łącznie 40 tys. ton cukru o wartości 17 mln euro (z tego 38 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich)" - czytamy także.
Saldo handlu zagranicznego cukrem w pierwszym kwartale 2018 r. było dodatnie i wyniosło 184 tys. ton i 64 mln euro wobec 75 tys. ton i 39 mln euro w pierwszym kwartale 2017 r., podano również.