"Mięsa wraz z podrobami wyeksportowano 513 tys. ton (w wadze produktu). Największymi rynkami zbytu dla krajowego mięsa drobiowego były państwa UE, do których łącznie skierowano 385 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu, co stanowiło 3/4 wolumenu wyeksportowanego asortymentu" - czytamy w raporcie.
Mięso drobiowe eksportowano m.in. do Niemiec (81 tys. ton - 16% udziału w wolumenie), Wielkiej Brytanii (44 tys. ton - ponad 8%), Holandii (39 tys. ton - niecałe 8%), a także Francji (35 tys. ton - 7%) oraz Czech (32 tys. ton - 6%). Wśród krajów trzecich głównym importerem polskiego mięsa drobiowego (pod względem wolumenu) była Ukraina (czwarty odbiorca spośród wszystkich krajów, 36 tys. ton - z 7% udziałem w wolumenie) i Hongkong (dziewiąty odbiorca, 19 tys. ton, z 4% udziałem).
Do wzrostu eksportu w znacznym stopniu przyczyniły się restrykcje handlowe wprowadzone przez UE na import drobiu z Brazylii, co pozwoliło krajowym przedsiębiorcom na zwiększenie sprzedaży na rynku unijnym.
"Zgodnie z prognozą IERiGŻ - PIB w całym 2018 r. tempo wzrostu eksportu drobiu wyniesie około 10% i będzie determinowane utrzymaniem przewagi cenowej polskiego asortymentu na rynku UE. Ostateczny wolumen sprzedaży zagranicznej będzie w dużym stopniu uzależniony od możliwości eksportu do państw pozaunijnych, które wprowadziły ograniczenia na import polskiego drobiu. Przewiduje się, że pozytywne skutki przywracania relacji handlowych z partnerami pozaunijnymi będą widoczne w drugiej połowie 2018 r." - czytamy dalej.
Drób pochodzący z importu stanowi niewielki odsetek mięsa znajdującego się w obrocie handlowym w Polsce i ma niewielki wpływ na sytuację podażowo-popytową.
"W 2018 r., z uwagi na znaczną podaż asortymentu drobiowego na rynku krajowym, import drobiu będzie prawdopodobnie kształtował się na poziomie zbliżonym do notowanego w roku 2017" - wskazano także.