"W 2017 r. rosnący eksport produktów wieprzowych z Polski był stymulowany przede wszystkim popytem zagranicznym, zarówno ze strony krajów UE, jak i krajów trzecich. W okresie styczeń-wrzesień 2017 r. z Polski wyeksportowano 564 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 8% więcej niż przed rokiem. Wzrósł eksport mięsa i przetworów, a zmalał - tłuszczów i żywca. Dominującą pozycję w eksporcie produktów wieprzowych zajmowało mięso (64%), udział przetworów wieprzowych wyniósł 29%, tłuszczów - 6%, a żywca - 1%. Łączne przychody z eksportu wieprzowiny wyniosły 1,2 mld euro i były o 19% większe niż w trzech kwartałach 2016 r." - czytamy w raporcie.
W tym czasie do Polski zaimportowano 650 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% więcej niż w tym samym okresie 2016 r. Wydatki poniesione na import wyniosły 1,4 mld euro i z uwagi na wyższy poziom cen wieprzowiny w pierwszym półroczu 2017 r. w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. były o 18% większe niż przed rokiem.
"Polska wołowina jest konkurencyjna cenowo na rynku unijnym, co sprzyja wzrostowi jej eksportu. W okresie trzech kwartałów 2017 r. z kraju wywieziono 361 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 11% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r. Wzrósł eksport mięsa (o 12,5%) i przetworów (o 4%), zmalał żywca o 25,5%). Przychody ze sprzedaży wyniosły 1,1 mld euro i były o 15% większe niż w tym samym okresie 2016 r." - czytamy także w raporcie.
Import asortymentu wołowego i cielęcego do Polski wyniósł 36 tys. ton wobec 40 tys. ton w tym samym okresie 2016 r. Wydatki poniesione na zakup tego asortymentu, podobnie jak przed rokiem wyniosły ok. 114 mln euro.
"W okresie dziewięciu miesięcy 2017 r. z Polski wyeksportowano 995 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 9,5% więcej niż przed rokiem. Wzrost eksportu był wynikiem rosnącej produkcji w kraju oraz konkurencyjności cenowej i jakościowej polskiego drobiu na rynku unijnym. Przedmiotem eksportu z Polski było przede wszystkim mięso kurze - 77%, mięso indycze stanowiło 15% w eksporcie, a pozostałe mięso drobiowe - 2%. Udział przetworów drobiowych wyniósł 5%, a żywca - 1%. Wzrósł wywóz mięsa kurzego, mięsa z gęsi i kaczek oraz przetworów drobiowych, a zmalał - mięsa indyczego i żywca. Przychody uzyskane z eksportu drobiu wyniosły 1,6 mld euro i były o 5% większe niż w analogicznym okresie 2016 r." - wskazuje też KOWR.
Import drobiu do Polski w okresie trzech kwartałów 2017 r. wzrósł o 11%, do 113 tys. ton. Wydatki poniesione z tytułu importu drobiu były o 2% mniejsze niż przed rokiem i wyniosły 190 mln euro, podano także w raporcie.