Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Milkiland nabył aktywa za niemal 50 milionów złotych

0
Podziel się:

Milkiland EU - polska spółka zależna producenta nabiału działającego na Ukrainie i w Rosji Milkiland N.V. - nabył 100 proc. udziałów w spółce Emir 10, która prowadzi działalność po byłej Mazowieckiej Spółdzielnii Mleczarskej Ostrowia.

Milkiland nabył aktywa za niemal 50 milionów złotych
(crewcut/iStockphoto)

Milkiland EU - polska spółka zależna producenta nabiału działającego na Ukrainie i w Rosji Milkiland N.V. - nabył 100 proc. udziałów w spółce Emir 10, która prowadzi działalność po byłej Mazowieckiej Spółdzielnii Mleczarskej _ Ostrowia _ za kwotę 49,3 mln zł (12 mln euro).

- _ Ostrowia jest nowoczesną fabryką sera ze zdolnościami do produkcji towarów nabiałowych, jak ser żółty (do 15 tys. ton rocznie), twarogi i jogurty (do 11 tys. ton rocznie), ser topiony (do 7 tys. ton). W latach 2003-2007 Ostrowia przeszła modernizację, a marka jest dobrze znana na polskim rynku _ - czytamy w komunikacie.

Milkiland zaznaczył, że nabył aktywa produkcyjne, aby poprzez Polskę eksportować produkty nabiałowe na rynki Wspólnoty Niepodległych Państw, obniżając ryzyko rosyjskich zakazów importowych z Ukrainy.

_ - Ta akwizycja pozwoli spółce również na zaistnienie na rynku unijnym, największym rynku produktów nabiałowych na świecie _ – czytamy dalej.

Według przedstawionego w komunikatu biznesplanu, do końca 2012 r. Milkiland zainwestuje 3,5 mln euro w Ostrowię i przygotuje zakład do wymagań na rynkach WNP. Kolejne 4,5 mln euro zainwestowane zostanie w kapitał obrotowy.
_ _

_ - Akwizycja została sfinansowana z gotówki wygenerowanej z działalności operacyjnej grupy Milkilandu _ - zaznaczono również.

Milkiland N.V. miał 1,75 mln euro skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2012 roku wobec 4,79 mln euro zysku rok wcześniej. Skonsolidowane przychody wyniosły 67,68 mln euro wobec 63,66 mln euro rok wcześniej.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)