Konsensus rynkowy przewidywał inflację bazową w październiku na poziomie 0,9% r/r.
NBP podał też, że inflacja bazowa po wyłączeniu cen administrowanych wyniosła w październiku 1,8% w ujęciu rocznym wobec 1,9% we wrześniu br.
Inflacja bazowa po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 1,4% wobec 1,4% we wrześniu br.
Inflacja bazowa liczona metodą 15-procentowej średniej obciętej wyniosła 1,7% w październiku wobec 1,8% we wrześniu br.
Wskaźnik cen i usług konsumpcyjnych (inflacja CPI) wyniósł 1,8% r/r w październiku br. wobec 1,9% r/r we wrześniu br.
"Do obniżenia inflacji przyczynił się spadek cen żywności (z 2,3% r/r do 1,8% w październiku br., głównie na skutek spadku cen owoców)" - napisał bank centralny w komentarzu.
Narodowy Bank Polski co miesiąc wylicza cztery wskaźniki inflacji bazowej, co pomaga zrozumieć charakter inflacji w Polsce. Wskaźnik CPI pokazuje średni ruch cen całego, dużego koszyka dóbr kupowanych przez konsumentów. Przy wyliczaniu wskaźników inflacji bazowej analizie poddawane są zmiany cen w różnych segmentach tego koszyka. To pozwala lepiej identyfikować źródła inflacji i trafniej prognozować jej przyszłe tendencje. Pozwala też określić, w jakim stopniu inflacja jest trwała, a w jakim jest kształtowana np. przez krótkotrwałe skoki cen, wywołane nieprzewidywalnymi czynnikami, wyjaśniono w materiale.
Najczęściej używanym przez analityków wskaźnikiem jest wskaźnik inflacji po wyłączeniu cen żywności i energii. Pokazuje on ruch cen, na które polityka pieniężna prowadzona przez bank centralny ma relatywnie duży wpływ. Ceny energii (w tym paliw) ustalane są bowiem nie na rynku krajowym, lecz na rynkach światowych, czasem również pod wpływem spekulacji. Ceny żywności w dużej mierze zależą m.in. od pogody i bieżącej sytuacji na krajowym i światowym rynku rolnym, podkreślił NBP.