Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Rząd rozszerzył Suwalską i Łódzką SSE o łącznie 296 ha

0
Podziel się:
Rząd rozszerzył Suwalską i Łódzką SSE o łącznie 296 ha

Rada Ministrów wydała rozporządzenia w sprawie Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej i Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, na mocy których powierzchnie objęte tym strefami zwiększą się odpowiednio o 259,4 ha i 36,9 ha. Rozszerzenia dokonywane są m.in. pod prowadzone inwestycje 8 spółek, podało Centrum Informacyjne Rządu (CIR).

"Do [Suwalskiej] SSE zostaną włączone nowe tereny publiczne w Suwałkach, Grajewie, Białymstoku, Szczuczynie, Bielsku Podlaskim, Siemiatyczach, Czyżewie, Hajnówce, Narewce, Nowogrodzie i Sejnach. Do strefy włączone będą również tereny prywatne w Suwałkach, Ostrowi Mazowieckiej, Zabłudowie i Olecku. Umożliwi to realizację 4 nowych inwestycji ukierunkowanych na produkcję eksportową. Chodzi o inwestycje realizowane przez: Tanne sp. z o.o., Dystri-Forte sp. z o.o., Zakład Produkcyjno-Usługowy Prawda sp. z o.o., i SaMASZ sp. z o.o." - czytamy w komunikacie.

Dokonane zmiany pozwolą na utworzenie 8721 nowych miejsc pracy przy nakładach wynoszących ponad 2 792,5 mln zł, podano również.

Do Łódzkiej SSE zostanie włączony obszar o powierzchni 36,9091 ha (nowe tereny publiczne w Łodzi i grunty prywatne w województwie łódzkim).

"W wyniku objęcia strefą terenu w Łodzi może powstać w najbliższych kilku latach 941 nowych miejsc pracy, przy nakładach wynoszących ok. 504 mln zł. Natomiast dzięki włączeniu gruntów prywatnych (w Łęczycy, Kleszczowie, Koluszkach i Wieluniu) możliwe będzie zakończenie 4 rozpoczętych inwestycji przez HTL-Strefa SA w Łęczycy, Epicom sp. z o.o. w Kleszczowie, SuperDrob Zakłady Drobiarko-Mięsne SA w Koluszkach i Wielton SA w Wieluniu. W efekcie zostanie utworzonych 720 nowych miejsc pracy i utrzymanych prawie 2 tys. już istniejących" - czytamy dalej.

Po zmianach całkowita powierzchnia Suwalskiej SSE wyniesie 635,0653 ha, a Łódzkiej - 1339,1727 ha.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)