Znany, polski producent kabanosów przenosi produkcję ze Sławy do Ujeźdźca Małego i Bielska-Białej. Po dwóch miesiącach od zapowiedzi sfinalizował sprzedaż zakładu.
Zakład Tarczyńskiego ulokowany w miejscowości Sława kupi Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Sława" - pisaliśmy w połowie maja. Wtedy strony zobowiązały się do przeprowadzenia transakcji najpóźniej do 15 sierpnia.
Na miesiąc przed upływem tego terminu zarząd Tarczyńskiego poinformował o zawarciu umowy. W ciągu najbliższego tygodnia zakład zostanie przekazany nowemu nabywcy, który zapłacił za niego 28 mln zł.
"Kupujący zapłacił emitentowi, kwotę 10 000 000 zł - tytułem zadatku, resztę ceny sprzedaży - 18 000 000 zł kupujący zapłacił w dniu zawarcia umowy. Wydanie kupującemu zakładu produkcji mięsnej w Sławie nastąpi w terminie do 7 dni od daty zawarcia umowy" - czytamy w oficjalnym komunikacie.
Władze Tarczyńskiego podkreśliły, że decyzja o sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa została podjęta w celu optymalizacji produkcji, koncentracji produkcji w pozostałych zakładach, co pozwoli na ograniczenie kosztów (m.in. kosztów logistyki).
Według zapewnień, nie wpłynie to na obniżenie łącznej wielkości produkcji, która po transakcji będzie realizowana w pozostałych dwóch zakładach zlokalizowanych w Ujeźdźcu Małym i Bielsku-Białej.
Czytaj więcej: OFE znowu blokują wezwanie do sprzedaży Tarczyński
Tarczyński to rodzinna firma obecna na rynku od ponad 25 lat. Jest producentem wyrobów wędliniarskich w Polsce, oferującym produkty pod markami Tarczyński, Dobrosława oraz Starpeck. Produkuje około 500 wyrobów mięsno-wędliniarskich, z których najbardziej popularne to kabanosy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl