, tzn. specjalizacją zakładów w różnych działach przetwórstwa mięsa - podał PAP dyrektor ZM w Tarnowie.
'Sokołów SA przeprowadza proces restrukturyzacji polegający na specjalizacji pięciu zakładów spółki w różnych działach przetwórstwa mięsa. W związku z tym zakład w Tarnowie zgłosił do tamtejszego Urzędu Pracy zamiar zwolnienia 156 osób' - powiedział we wtorek dyrektor Marian Krawczyński.
Po przeprowadzeniu redukcji, która jest planowana najwcześniej w maju, w tarnowskim zakładzie będzie pracować 380 osób.
'Zwolnienia obejmą głównie pracowników działu konserw i wyrobów wędliniarskich. Dla około 50 z nich mamy propozycję pracy w tej branży w Niemczech' - dodał dyrektor.
Zakład w Tarnowie będzie się specjalizował w uboju żywca dla potrzeb całej grupy Sokołowa SA oraz rozbiorze przemysłowym i kulinarnym mięsa. Rezygnuje natomiast z produkcji konserw i wyrobów wędliniarskich, które zostaną przeniesione do zakładu grupy w Jarosławiu (woj. podkarpackie) - poinformował dyrektor Krawczyński.
'Specjalizacja taka spowoduje znaczne obniżenie kosztów funkcjonowania spółki' - podkreślił.
Zakłady Mięsne w Tarnowie (dawny Mięstar SA) weszły w skład grupy Sokołów SA w wyniku zeszłorocznej fuzji Sokołowa z Farm Food SA. Obecnie grupa ma pięć zakładów produkcyjnych w: Sokołowie, Kole, Tarnowie, Jarosławiu i Czyżewie.
Sokołów SA ma po czterech kwartałach ubiegłego roku 23,8 mln zł straty netto. W analogicznym okresie 1999 roku strata netto spółki wyniosła 23,9 mln zł.
Przychody ze sprzedaży po dwunastu miesiącach zeszłego roku wyniosły 633,4 mln zł. W 1999 roku było to 383,4 mln zł.