Firma chce zainwestować 40 mln EUR na zwiększenie powierzchni zakładu w Nowej Soli. Co w ramach inwestycji? Specjalna linia produkcyjna do hamburgerów i hot dogów, urządzenia do pakowania na rynek detaliczny oraz rozbudowa piekarni i magazynu.
- Zakład w Nowej Soli to już dziś nasza największa i najnowocześniejsza piekarnia, wytwarzająca szeroką gamę pieczywa dla branży fast food, w różnych odmianach i rozmiarach - komentuje w rozmowie z "Pulsem Biznesu" Jacek Górecki, dyrektor zarządzający regionu Polski i Węgier w Lantmännen Unibake.
Zdaniem przedsiębiorcy nowa inwestycja pozwoli lepiej zaspokoić potrzeby klientów. Górecki chce też rozpocząć ekspansję na rynku detalicznym .Rozbudowa ruszy za chwilę, bo jeszcze w styczniu. Produkcja na nowej linii wystartuje w 2022 roku.
Piekarnia Lantmännen Unibake w Nowej Soli zatrudnia około 150 pracowników. Nowa inwestycja ma stworzyć kolejne 30-40 miejsc pracy. Obecnie na dwóch liniach wypiekane są bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych oraz hot dogów francuskich - czytamy w "PB".
Firma działa w Polsce od lat dziewięćdziesiątych. Oprócz Nowej Soli, zakład znaleźć też można w Stanisławowie Pierwszym koło Warszawy. W 2019 roku Lantmännen Unibak dostarczyła pieczywo, którego wartość opiewała na około 300 mln zł. W Polsce głównymi klientami są m.in.sieci restauracji szybkiej obsługi i stacji benzynowych.
Firma ma 34 piekarnie w 15 krajach Europy. Działa zarówno na rynku detalicznym i gastronomicznym, a produkty dostarcza do ponad 60 krajów na całym świecie.