Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. NKU
|
aktualizacja

Piekarnia staje się gigantem. Wyda w Polsce 40 mln EUR na bułki

26
Podziel się:

Lantmännen Unibake, która zajmuje się produkcją wyrobów piekarniczych, powiększa zakład w Nowej Soli. Firma chce wejść na rynek detaliczny i produkować bułki do hamburgerów oraz hot dogów. Koszt inwestycji? 40 mln EUR.

Piekarnia staje się gigantem. Wyda w Polsce 40 mln EUR na bułki
Ta piekarnia rośnie w siłę. Zwiększa produkcje bułek do fast foodów (Unsplash.com)

Firma chce zainwestować 40 mln EUR na zwiększenie powierzchni zakładu w Nowej Soli. Co w ramach inwestycji? Specjalna linia produkcyjna do hamburgerów i hot dogów, urządzenia do pakowania na rynek detaliczny oraz rozbudowa piekarni i magazynu.

- Zakład w Nowej Soli to już dziś nasza największa i najnowocześniejsza piekarnia, wytwarzająca szeroką gamę pieczywa dla branży fast food, w różnych odmianach i rozmiarach - komentuje w rozmowie z "Pulsem Biznesu" Jacek Górecki, dyrektor zarządzający regionu Polski i Węgier w Lantmännen Unibake.

Zdaniem przedsiębiorcy nowa inwestycja pozwoli lepiej zaspokoić potrzeby klientów. Górecki chce też rozpocząć ekspansję na rynku detalicznym .Rozbudowa ruszy za chwilę, bo jeszcze w styczniu. Produkcja na nowej linii wystartuje w 2022 roku.

Zobacz także: Ta branża nie narzeka na epidemię. Rekordowe wyniki dzięki remontom

Piekarnia Lantmännen Unibake w Nowej Soli zatrudnia około 150 pracowników. Nowa inwestycja ma stworzyć kolejne 30-40 miejsc pracy. Obecnie na dwóch liniach wypiekane są bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych oraz hot dogów francuskich - czytamy w "PB".

Firma działa w Polsce od lat dziewięćdziesiątych. Oprócz Nowej Soli, zakład znaleźć też można w Stanisławowie Pierwszym koło Warszawy. W 2019 roku Lantmännen Unibak dostarczyła pieczywo, którego wartość opiewała na około 300 mln zł. W Polsce głównymi klientami są m.in.sieci restauracji szybkiej obsługi i stacji benzynowych.

Firma ma 34 piekarnie w 15 krajach Europy. Działa zarówno na rynku detalicznym i gastronomicznym, a produkty dostarcza do ponad 60 krajów na całym świecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(26)
WYRÓŻNIONE
MATEUSZ
4 lata temu
To teraz w mące nie będzie juz mąki, będzie pasować do parówki z papieru toaletowego, soi i konserwantów. Do tego jeszcze pomidorek i sałata z Hiszpanii podlana sto razy chemicznymi dodatkami, hamburger z niemieckiej czy duńskiej farmy odpowiednio naazotowany i jestesmy gotowi na przyjęcie chemii w szpitalu przeciwko rakowi ktory nie wiadomo skąd się bierze. Na zdrowie RODACY.
pamiętam
4 lata temu
jak w latach 90-tych zagraniczni inwestorzy byli zwalniani z podatków i dostawali tanio prąd wodę i siłę roboczą a polscy przedsiębiorcy kontrole skarbowe i ponad 40% podatki. Dobrze że powstają miejsca pracy ale to polskie firmy mogły rozwinąć skrzydła i konkurować na rynkach światowych i właśnie żeby tej polskiej konkurencji nie było złodziejskie rządy za łapówki pozwalały rosnąć w siłę zagranicznym firmom a tępiły polskich szczególnie średnich i drobnych przedsiębiorców którzy dawali 85% podatku bo wielkie koncerny wyprowadzały zyski z Polski przez zakup patentów i technologii udając straty
Yeti
4 lata temu
Kraj z tradycyjnie najlepszym pieczywem na świecie otwiera się na chemiczne g...., czyli najgorsze pieczywo na świecie. I niestety zarówno pokolenie Januszy kupi toto jako tanie i wygodne, jak pokolenie Damianów jako nowoczesne i "ekologyczne".
NAJNOWSZE KOMENTARZE (26)
katie
4 lata temu
Czyli produkują sztuczne pieczywo. Jak najdalej od nich. Powrót do małych rzemieślniczych piekarni
dre
4 lata temu
Mam to szczescie ze jeszcze jest obok lokalna mała piekarnia i masarnia i jem jak człowiek tylko nie wiem jak wytrzyma konkurencje z takimi kolosami. W markiecie to tylko papier toaletowy y proszek do prania zywnosc niewiele sie od tego rożni. Szkoda mi Was...
qwerty
4 lata temu
Pracowałem w Leicester w takiej piekarni 360 000 bochenków dziennie. Produkcja taśmowa, chleb przechodzi przez potężny piec mikrofalowy Chleb wyrabiany z mąki pszennej w zależności od rodzaju dodawane komponenty z beczek i tak może wyjść chleb ekologiczny, żytni, tostowy, zwykły itd. Hindus który obsługiwał te beczki pracował w masce przeciwgazowej.
nie wchodzę w...
4 lata temu
W Polsce nie wróżę sukcesu. Teraz jest moda na zdrowe pieczywo z prywatnych małych piekarni i nawet bezdomni wybrzydzają na chemiczne pieczywo produkowane w fabrykach
jar
4 lata temu
Po co nam własne piekarnie skoro mamy Niemieckie?
...
Następna strona