1. MĄKA
Większość z nas umieszcza ten produkt spożywczy w kuchni, w której zazwyczaj panuje temperatura pokojowa. To błąd, bo mąka lubi chłód. Optymalna temperatura dla jej przechowywania to 8-10 stopni C.
Dodatkowo miejsce powinno być zaciemnione i niezawilgocone. Wysoka temperatura wpływa na rozwój drobnoustrojów. Mąka to produkt, który lubią też mole, więc jej odpowiednie przechowywanie jest kluczowe, aby niechciane insekty się do niej nie dostały.
Niektórzy idą o krok dalej i polecają trzymanie mąki w lodówce (w szklanym pojemniku). Taka opcja minimalizuje ryzyko pojawienia się w niej robaków, ale zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wilgoci.
2. CHLEB
W wielu polskich domach chleb przechowuje się w chlebaku. To dobre rozwiązanie pod warunkiem, że posiadamy chlebak umożliwiający odpowiednią cyrkulację powietrza i regularnie go czyścimy. Najlepiej jednak owijać chleb lnianą ściereczką lub woreczkiem.
Zapewnia mu to odpowiedni przepływ powietrza, pozwala dłużej zachować smak i zapach, jednak może nie uchronić przed wysychaniem. Najbardziej ryzykowne jest przechowywanie chleba w foliowym woreczku, co przyczynia się do zbierania wilgoci i może skutkować pleśnieniem.
3. MIĘSO
Często, umieszczając produkty w lodówce, nie zwracamy uwagi na to, na którą półkę kładziemy daną rzecz. To duży błąd. Na górnej półce temperatura jest najwyższa (ok. 8 stopni C), a na dolnej najniższa (ok. 2 stopnie C), dlatego mięso, wędliny czy ryby powinniśmy przechowywać właśnie na najniższej półce, aby zachowały świeżość i smak przez dłuższy czas.
4. JAJKA
Najczęstszy błąd w przechowywaniu jajek dotyczy trzymania ich na drzwiach lodówki. W tym miejscu dochodzi do sporej zmiany temperatur, co związane jest oczywiście z częstym naprzemiennym otwieraniem i zamykaniem drzwi lodówki. Trzymanie jajek w tym miejscu sprawia, że szybciej się psują. Najbezpieczniej jest kłaść je w samym środku lodówki, gdzie temperatura jest stała np. na środkowej półce.
5. MLEKO
Podobnie jak w przypadku jajek, kartonu czy butelki z mlekiem nie powinniśmy przechowywać na drzwiach lodówki. Częsta zmiana temperatury nie sprzyja temu produktowi spożywczemu. Może tylko przyspieszyć proces psucia. Dlatego już otwarte mleko powinniśmy przechowywać wewnątrz lodówki na półce, gdzie panuje stała temperatura.
6. KAWA
Częstym błędem jest przechowywanie kawy, mielonej czy ziarnistej, w lodówce. Nie należy tego robić. Zbyt niska temperatura psuje smak i zapach kawy, a w zasadzie go pozbawia. Na dodatek kawa trzymana w lodówce szybko wilgotnieje i może przechodzić zapachami innych produktów. Najlepszą opcją jest przechowywanie kawy w szczelnym opakowaniu, bez dostępu do światła, wilgoci i powietrza.
7. OWOCE
Z uwagi na to, że w lodówce panuje niska temperatura, wydaje nam się, że to miejsce jest dobre dla owoców. Wydawałoby się, że schowanie ich do lodówki przedłuży ich żywotność. Jest jednak odwrotnie.
Owoce lubią miejsca średnio ciepłe i suche, bez dostępu do słońca, dlatego powinniśmy je przechowywać poza lodówką w temperaturze pokojowej. Banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, cytryny, mango czy ananas nie lubią niskiej temperatury. W upalne dni można ewentualnie krótko schłodzić je w lodówce przed samym spożyciem.
8. WARZYWA Z DUŻĄ ZAWARTOŚCIĄ WODY
Poza lodówką powinniśmy również przechowywać niektóre warzywa. Przede wszystkim te, które zawierają dużo wody, m.in. ogórki, pomidory czy cukinię.
Unikanie błędów dotyczących przechowywania żywności przedłuży ich przydatność do spożycia, tym samym zminimalizuje jej marnowanie.