Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|

Będzie chleb z larw owadów. Bruksela zdecydowała

402
Podziel się:

Komisja Europejska wprowadza zmiany na rynku spożywczym. Zatwierdzono bowiem stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności m.in. w pieczywie. To krok, który budzi kontrowersje wśród konsumentów - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Będzie chleb z larw owadów. Bruksela zdecydowała
Będzie chleb z larw owadów. Bruksela zdecydowała (Getty Images, © Soudan E. / Alpaca / Andia.fr)

Rozporządzenie (UE 2025/89) opublikowane przez Komisję Europejską umożliwia stosowanie proszku z larw mącznika młynarka w szerokim zakresie produktów, takich jak sery, dżemy, makarony czy pieczywo. Warunkiem jest poddanie larw promieniowaniu UV. Produkty zawierające ten składnik będą musiały mieć odpowiednie oznaczenia, ostrzegając szczególnie osoby uczulone na skorupiaki przed możliwymi reakcjami alergicznymi.

Ekonomista Adam Gwiazda wskazuje, że decyzja Komisji Europejskiej wpisuje się w politykę FAO, która od lat promuje owady jako bardziej ekologiczne źródło białka. Oprócz mącznika młynarka, na listę dopuszczonych do spożycia trafiły świerszcze domowe oraz szarańcza wędrowna, zarówno w formie mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej - podaje "Rzeczpospolita".

Światowe Forum Ekonomiczne podkreśla, że owady mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi, oferując jednocześnie alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food" (nowa żywność) mieszczą się nie tylko owady, ale także algi czy produkty wytwarzane nowoczesnymi metodami - czytamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 15 mld zł przychodu - Polska firma podbija Europę! Krzysztof Pawiński w Biznes Klasie

Owady na polskim rynku

Jak zauważa "Rz", już teraz w polskich sklepach można znaleźć produkty zawierające owady, takie jak batony proteinowe ze świerszczy czy chipsy z dodatkiem mączników.

HiProMine, polska firma zajmująca się produkcją larw owadów do pasz dla zwierząt, odnotowuje dynamiczny rozwój. Firma planuje osiągnąć wysoką rentowność, rozwijając nowy zakład produkcyjny zdolny do wytwarzania 50–60 tys. ton produktów rocznie.

Trend wykorzystania owadów w żywności nie ogranicza się do Europy. W Singapurze już w 2024 roku zatwierdzono spożycie 16 gatunków owadów, w tym chrząszczy i koników polnych. Warunkiem jest jednak pochodzenie tych składników z odpowiednich hodowli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(402)
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
Piotr
4 tyg. temu
Najlepiej żebyśmy wyśli z tej unii będzie bezpiecznie i zdrowo a nie nakazują jeszcze owady niech oni w tej unii je jedzą a nie ludziom będą kazali
Polak
4 tyg. temu
niech to jedzą zwolennicy KO
lol
4 tyg. temu
chore
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
dość
4 tyg. temu
Rozumiem, że europosłowie jedzą to w przerwach posiedzeń parlamentu europejskiego?
Kloss
4 tyg. temu
A potem się dziwią że Konfa czy AFD rośnie w siłę. Nie ma się czemu dziwić, wraca normalność.
wstyd
4 tyg. temu
To już jest skandal wciskanie na siłę tych levackich obyczajów przez KE i PE.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (402)
Nikto
2 tyg. temu
PiS głosowało za robakami w UE sprawdzić w necie i tłumacza dlaczego głosowało
Patriota
2 tyg. temu
To jest czysty bolszewizm przykryty tzw.nazwa unia europejska ,siedzą tam bolszewicy którzy marza tylko o tym by zwykli ludzie jeśli robale a oni będą zapychać kałduny mięsem i jeździć drogimi samochodami po pustych drogach ,bo nas drodzy Polacy nie wpuszcza naszymi złomami do centrum miast ,na autostrady,my mamy tylko harować od świtu do nocy ..Wzywam do powstania narodu polskiego z bronią w ręku co tam kto ma ,kosy ,noże ,pałki,i każda dostępna broń ,dość tego ile można być traktowany jak te barany i owce strzyżone przez bolszewików i komunistów z Brukseli,Polacy nie dajmy się ,Stany Zjednoczone pokazały że się da odrzucić zielony łagr,
schabowyzkapu...
3 tyg. temu
Najniebezpieczniejsi psychopaci w UE nie w psychiatrykach zamkniętych, a we władzach. W Polsce potrzebny taki drugi Trump.
Obywatel
3 tyg. temu
Nie rozumiem tych decyzji - jak ktoś może decydować co mam jeść? Czy człowiek jest tucznikiem w jakimś kołchozie? W głowie się nie mieści. A my wszyscy płacimy im pensje za te absurdalne pomysły. A gdzie przestrzeganie wolności obywatelskiej, gdy już nawet do jedzenia się dobierają.
Max
4 tyg. temu
Czy my nie mamy już co jeść, przecież tyle żywności się marnuje, wracamy do czasów pierwotnych
...
Następna strona