Rozporządzenie (UE 2025/89) opublikowane przez Komisję Europejską umożliwia stosowanie proszku z larw mącznika młynarka w szerokim zakresie produktów, takich jak sery, dżemy, makarony czy pieczywo. Warunkiem jest poddanie larw promieniowaniu UV. Produkty zawierające ten składnik będą musiały mieć odpowiednie oznaczenia, ostrzegając szczególnie osoby uczulone na skorupiaki przed możliwymi reakcjami alergicznymi.
Ekonomista Adam Gwiazda wskazuje, że decyzja Komisji Europejskiej wpisuje się w politykę FAO, która od lat promuje owady jako bardziej ekologiczne źródło białka. Oprócz mącznika młynarka, na listę dopuszczonych do spożycia trafiły świerszcze domowe oraz szarańcza wędrowna, zarówno w formie mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej - podaje "Rzeczpospolita".
Światowe Forum Ekonomiczne podkreśla, że owady mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi, oferując jednocześnie alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food" (nowa żywność) mieszczą się nie tylko owady, ale także algi czy produkty wytwarzane nowoczesnymi metodami - czytamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owady na polskim rynku
Jak zauważa "Rz", już teraz w polskich sklepach można znaleźć produkty zawierające owady, takie jak batony proteinowe ze świerszczy czy chipsy z dodatkiem mączników.
HiProMine, polska firma zajmująca się produkcją larw owadów do pasz dla zwierząt, odnotowuje dynamiczny rozwój. Firma planuje osiągnąć wysoką rentowność, rozwijając nowy zakład produkcyjny zdolny do wytwarzania 50–60 tys. ton produktów rocznie.
Trend wykorzystania owadów w żywności nie ogranicza się do Europy. W Singapurze już w 2024 roku zatwierdzono spożycie 16 gatunków owadów, w tym chrząszczy i koników polnych. Warunkiem jest jednak pochodzenie tych składników z odpowiednich hodowli.