O planach uruchomienia restauracji w Warszawie poinformowano pod koniec 2019 roku. Nowe miejsce na mapie Warszawy tworzą wspólnie Robert Lewandowski, Jacek Trybuchowski, menedżer z branży gastronomicznej oraz Jerzy Krzanowski, jeden z najbogatszych Polaków.
Syn Magdy Gessler zadba o menu
Lokal, w którego powstanie zaangażowany jest napastnik Bayernu, będzie zlokalizowany w kwartale ulic Grzybowskiej, Krochmalnej, Wroniej i Chłodnej, na terenie Browarów Warszawskich. Rewitalizacją obiektów po starej warzelni zajmuje się Echo Investment.
Restauracja zajmie całą Warzelnię, największy zachowany fragment dawnego kompleksu piwowarskiego. Inwestycja Lewego i jego wspólników będzie miała ponad 1,3 tys. mkw. Lokal będzie zajmował dwa poziomy. Na pierwszym znajdzie się restauracja i bar sportowy, na drugim mają być organizowane eventy prywatne i biznesowe.
- Chcemy tak pozycjonować nasze restauracje, aby były dostępne dla szerokiego grona gości - mówi money.pl Jacek Trybuchowski. W swoim życiu zawodowym zakładał wiele restauracji. Był m.in. członkiem zarządu AmRest, międzynarodowego operatora zarządzającego markami branży gastronomicznej: Burger Kinga, Starbucksa, Pizza Hut i KFC.
Lokal ma serwować kuchnię europejsko-amerykańską. Jak zdradza money.pl Trybuchowski, o menu zadba Tadeusz Müller, syn znanej restauratorki Magdy Gessler.
Prace trwają
Początkowo restauracja Lewego i jego wspólników miała wystartować na przełomie września i października tego roku. Ten termin został jednak przesunięty.
- Inwestycja jest kontynuowana pomimo zagrożeń związanych z COVID-19. Otwarcie zostaje przesunięte na pierwszy lub drugi kwartał 2021 roku ze względu na wydłużające się prace remontowe w zabytkowym budynku Warzelni. Niestety, zabytkowe budowle charakteryzują się tym, iż są nieprzewidywalne - zapewnia Jacek Trybuchowski.
- Obecnie kończymy wykonywanie głównych robót budowlanych, tj. nowego układu konstrukcji budynku, w tym nowych szachtów windowych i klatki schodowej. Prowadzimy prace przy izolacji dachu oraz przy wykonywaniu wylewek na poszczególnych piętrach. We wrześniu ruszymy z robotami elektrycznymi i wentylacyjnymi. Od października planowane są prace wykończeniowe. Na początku października będzie gotowa odrestaurowana elewacja zewnętrzna - informuje Weronika Ukleja, PR Coordinator z Echo Investment.
100 pracowników na pokład
W restauracji, jak informuje Jacek Trybuchowski, znajdzie zatrudnienie około 70-100 osób.
- Rekrutacja rozpocznie się grudniu lub na początku przyszłego roku - mówi Trybuchowski.
Warszawska restauracja to niejedyny biznes gastronomiczny Roberta Lewandowskiego. We wrześniu tego roku ruszyć mają prace w Giżycku. Napastnik Bayernu Monachium jest jednym z trzech udziałowców spółki "Nowe Mazury 8", która realizuje na Mazurach projekt "Wodny Świat".
W jego ramach ma powstać kilka projektów skupionych wokół wody, w tym przystań jachtowa Osada Żeglarska oraz restauracja na wodzie, w której będzie można zamówić posiłek z menu bazującego na świeżo złowionych rybach. Zakończenie realizacji tego projektu planowane jest do 31 grudnia 2021 r.