W ojczyźnie makaronu ceny produktu wzrosły do niespotykanych poziomów. Według portalu CNBC w kwietniu we Włoszech makaron zdrożał o 16,5 proc. rok do roku. To skok znacząco powyżej inflacji, wynoszącej obecnie 8,1 proc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skok cen makaronu. Dane GUS
Jak donosi "Gazeta Wyborcza", problem Włochów z drożejącym makaronem wydaje się niewielki przy tym, z którym muszą mierzyć się konsumenci w Polsce. Według kwietniowych danych Głównego Urzędu Statystycznego makaron zdrożał średnio o 22 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem, czyli zdecydowanie powyżej inflacji (14,7 proc. - przyp. red.).
Potwierdzają to dane z koszyka cenowego portalu Dlahandlu.pl, który monitoruje kilkanaście sieci handlowych w Polsce. Wynika z nich, że paczka spaghetti Primo Gusto firmy Barilla kosztuje teraz średnio 5,82 zł, podczas gdy rok temu kosztowała 4,75 zł, a w maju 2021 r. 3,59 zł. Oznacza to wzrost ceny o 22,5 proc. w ciągu roku i o blisko 62 proc. w ciągu dwóch lat - czytamy.
"GW" dodaje, że nie lepiej wypada cena półkilogramowego opakowania makaronu Primo Gusto penne rigate. Obecnie wynosi ona średnio 5,79 zł, rok temu było to 5,77 zł, a dwa lata temu - 3,5 zł.
Problemem jest również downsizing, czyli zmniejszanie wagi produktów przy zachowaniu dotychczasowej ceny. Szerzej o problemie pisaliśmy TUTAJ.
Portal nowymarketing.pl zauważa, że kuchnia włoska to trzeci pod względem popularności rodzaj kuchni w Polsce. Dania z Włoch stanowią prawie 11 proc. zamówień na wynos i jedzenia na mieście. Dominuje kuchnia polska i europejska.