Wzrost cen skupu podstawowych produktów rolnych w marcu jest większy niż inflacja, która w tym samym miesiącu wyniosła 4,6 proc. rok do roku.
Nie oznacza to jednak, że wzrosły ceny większości produktów rolnych. Było wręcz przeciwnie - w porównaniu z marcem ubiegłego roku zarówno w skupie, jak i na targowiskach ceny większości produktów rolnych były niższe.
Podrożały jednak ziemniaki oraz - przede wszystkim - trzoda chlewna. Przeciętnie kilogram trzody chlewnej kosztował w marcu 6,28 zł w skupie oraz 6,74 zł na targowiskach. Zarówno w skupie jak i na targowiskach ceny były wyższe o 40 proc. niż rok temu.
Z kolei ceny ziemniaków w skupie wzrosły o 5 proc. w porównaniu z marcem 2019 roku, natomiast na targowiskach aż o 35 proc.
Wzrost cen skupu podstawowych produktów rolnych w marcu był mniejszy niż w lutym, kiedy wyniósł ponad 7 proc.
Porównując zaś dane GUS miesiąc do miesiąca widać, że ceny podstawowych produktów rolnych spadły w marcu w porównaniu z lutym. Spadek ten był nieznaczny i wyniósł 0,3 proc. Nie oznacza to jednak, że spadły ceny wszystkich produktów, bowiem wiele produktów nieznacznie podrożało.
Niższe ceny skupu w stosunku do lutego były wynikiem przede wszystkim spadku cen bydła, drobiu oraz mleka.
Za kilogram bydła płacono w marcu w skupie 6,25 zł, a na targowiskach 6,70 zł, co oznacza spadek w porównaniu z lutym o odpowiednio 3,7 proc. oraz 1,2 proc.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie