Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|

Co czwarta ma w planach podwyżki płac. I to już niebawem

10
Podziel się:

25 proc. firm ma w planach podwyżki płac w drugim kwartale - wynika z raportu o rynku pracy zaprezentowanym przez GI Group. Rosnąca płaca minimalna to główny czynnik wpływający na wzrost wynagrodzeń.

Co czwarta ma w planach podwyżki płac. I to już niebawem
Co czwarta firma zapowiada podwyżki (PAP, PAP/EPA/YURI KOCHETKOV)

Co czwarta ma w planach podwyżki płac. Te mają nadejść w drugim kwartale. Jak wynika z raportu GI Group. Deklaracje podwyżek częściej składają największe firmy (ponad 32 proc.), a także te działające w sektorze publicznym (34 proc.).

Blisko 43 proc. firm zamierza utrzymać dotychczasowy poziom płac, choć częściej dotyczy to małych podmiotów.

Blisko 28 proc. firm nie jest w stanie złożyć jednoznacznych deklaracji dotyczących wynagrodzeń w tym okresie, co – jak podano w raporcie – może wynikać z dużej zachowawczości i dostosowywania się do zmiennych warunków gospodarczych na bieżąco.

Już nie inflacja a płaca minimalna

Z raportu wynika, że rosnąca płaca minimalna to główny czynnik wpływający na wzrost wynagrodzeń, jeszcze silniejszy niż rok temu (73 proc., wzrost o 4,2 pkt. proc.). Zdecydowanie spadło znaczenie inflacji jako czynnika wpływającego na podnoszenie wynagrodzeń (z 62 proc. do 35 proc.).

Obecnie płace z tego powodu rosną częściej w średnich i małych firmach, a także w sektorze usług i publicznym. Możliwe, że w tych obszarach wyrównanie płac w związku z inflacją nie było dotychczas tak powszechne, jak w dużych firmach czy sektorach takich jak przemysł lub handel - napisano w raporcie.

Firmy rzadziej też doceniają pracowników podwyżkami (23,6 proc., spadek o 9,2 pkt. proc. rdr).

"Ten spadek jest szczególnie znaczący w przypadku największych przedsiębiorstw – z 47,8 proc. na 18,8 proc. Może to wynikać z poszukiwania oszczędności, zwłaszcza w przypadku największych firm, gdzie skala kosztów jest większa" - napisano.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(10)
WYRÓŻNIONE
Prezydent2025
6 miesięcy temu
12 milionów ludzi w Polsce pracuje w "gospodarce pierwotnej". Muszą oni utrzymywać 36 milionów mieszkańców tego kraju oraz ponosić znaczne koszty fermentu w Galicji Wschodniej. Że te zarobione konie nie dają już rady świadczy fakt, e tylko w tym roku Państwo pożyczy na różne "zbytki" nawet 320 miliardów złotych czyli ponad 10 000 zł na jednego dorosłego Polaka.
Bejscowianin
6 miesięcy temu
To chyba jest artykuł na zamówienie obecnej władzy!!! Wszędzie zwolnienia i redukcja etatów, a tu podwyżki pełna gębą!!!! To taka sama prawda jak to , że benzyna jest po 5.19!!!
karolc1977
6 miesięcy temu
Bardziej o zwolnieniach pracowników obecnie myślę niż o podwyżkach.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (10)
Metthiu
5 miesięcy temu
Dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy cały czas mieszając przez kilka dłuższych chwil, aż zacznie się szklić. Dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić na brzegach. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy na talerz. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy pokrojoną kiełbasę i boczek. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż kuchnia wypełni się aromatem smażonej wędzonki, a boczek i kawałki kiełbaski będę nieco przypalone - dzięki temu nasza pieczonka będzie miała wyjątkowo bogaty smak. Patelnię zestawiamy z ognia. Obrane ziemniaki - wybierz te sałatkowe, czyli nie z dużą ilością skrobi, które nie rozpadają się podczas gotowania, kroimy na plastry o grubości około 1/2 cm. Odciśniętą z soku, kiszoną kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Duży garnek lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy w nim warstwę ziemniaków, doprawiamy solą, na nich układmy warstwę podsmażonych wędlin, posypujemy kiszoną kapustę, doprawiamy ją całymi ziarnami kminku. Następnie układamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulą. Czynność powtarzamy dwa lub trzy razy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Ostatnia warstwa to ziemniaki, dobrze doprawione solą i kminkiem.
Berno
5 miesięcy temu
To, co wyróżnia cierniki spośród innych ryb, to ich wysoce zrytualizowane zachowania rozrodcze oraz opieka rodzicielska sprawowana przez samce, co jest rzadkością w świecie ryb. Rozmnażanie u cierników przypada głównie na okres wiosenny, okres, w którym samce przybierają żywe kolory, różniące się w zależności od konkretnego gatunku – od odcieni czerwieni, przez żółć i pomarańcz, aż po głęboką czerń. Samiec, używając śluzowatej wydzieliny z nerek, konstruuje gniazdo z roślinnych materiałów, które skleja w jedną całość. Następnie przyciąga i zachęca samicę, by weszła do gniazda i złożyła tam swoje jaja, za czym sam dokonuje ich zapłodnienia. Gdy gniazdo jest już pełne, samiec przejmuje nad nim opiekę, stając się jego strażnikiem. Przez energiczne machanie płetwami piersiowymi zapewnia jajom stały dopływ tlenu aż do chwili wyklucia się młodych, jednocześnie ochraniając je przed potencjalnymi zagrożeniami z zewnątrz.
Arnie
6 miesięcy temu
Będą tak podnosić i podnosić, aż dwa zera i banknoty z waryńskim wrócą do obiegu :) ile ten kolorowy papier jest wart? Nic, dlatego czasu na jego zarabianie, lepiej sobie pojechać na wycieczkę.
mazel tow
6 miesięcy temu
Składniki na sałatka szwajcarska - ten najlepszy przepis 200 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera ementaler 6 ogórków konserwowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka marynaty z ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki musztardy sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie dania sałatka szwajcarska - ten najlepszy przepis ... Ser żółty, szynkę i ogórki konserwowe pokrój w paski. Przełóż do miseczki, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, zalewą z ogórków i musztardą. Dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych potraw. Co to jest sałatka szwajcarska? Przepis na to pyszne danie pochodzi ze Szwajcarii, gdzie traktowana jest jako przystawka. To popularna potrawa, do której serwuje się piwo i sznapsy. W oryginalnym przepisie wśród składników znajduje się włoska mortadela i szwajcarski żółty ser. Ten przepis nieco różni się od pierwowzoru. Na liście składników znajdziesz szynkę konserwową, szwajcarski ser ementaler, ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Sałatkę doskonale uzupełnia sos z jogurtu naturalnego, majonezu, odrobiny musztardy i zalewy z ogórków konserwowych. Z tych kilku produktów można wyczarować pyszne i uniwersalne danie.
Mosze Aron
6 miesięcy temu
" się zaśmiałem ze śmiechu jak pszczoła". Może lemingi to łykną i będą odpowiednio głosowali w wyborach bo tak dobrobyt jest planowany dla ciemnego luda!!!