Długi piekarzy i cukierników wzrosły z 107,6 mln zł w 2019 r. do 118,1 mln zł w 2020 r., czyli prawie o 10 proc.
Ubyło za to firm, które miały kłopoty finansowe i ostatecznie udział niesolidnych płatników wynosi w tej branży 6 proc.
W przypadku punktów handlowych zaległości podniosły się w zeszłym roku o 5 proc., do 12,7 mln zł.
Średnia kwota przeterminowanych o minimum 30 dni zobowiązań przekracza w tej grupie 40 tys. zł, a w przypadku producentów pieczywa i ciastek 122 tys. zł.
Jak mówi Halina Kochalska z BIG InfoMonitor, firmy piekarniczo-cukiernicze "nie mają łatwo, bo nawet w okresie bez pandemii nie sprzyjają im trendy żywieniowe".
Ekspertka zwróciła uwagę, że w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjedzono wprawdzie w całym kraju 100 mln pączków - średnio 2,5 na osobę - jednak spożycie chleba i bułek ze względu na zmiany w diecie Polaków z roku na rok maleje.
- Na tle producentów wielu innych towarów, których sprzedaż, ze względu na epidemię gwałtownie spadła, pieczywo jako jeden z podstawowych produktów spożywczych nie zniknęło z list zakupów - wskazała Kochalska. - Po danych na temat zaległości można jednak wnioskować, że miniony rok nie był dla branży szczególnie sprzyjający.
Ekspertka zastrzegła, że "bezpośredniego uderzenia w branżę piekarską obostrzeń i lockdownów nie było", ale pandemia i tak miała na nią wpływ.
Według szacunków, w czasie kwietniowej kwarantanny 2020 r. sprzedaż pieczywa spadła o ok. 10-15 proc. A cukiernie skutki trudnej sytuacji odczuły jeszcze bardziej, bo sprzedawały nawet 30-40 proc. mniej wyrobów.
Jednocześnie część osób niepewnych nowej sytuacji kupowała pieczywo na zapas, a inni zaczęli też wypiekać chleb w domu.
Najbardziej zadłużeni są piekarze i cukiernicy z woj. śląskiego (14,2 mln zł), tam też jest najwięcej firm z problemami – 132. Na woj. pomorskie przypada 13,6 mln zł zaległości, a na dolnośląskie 13 mln zł.
Największy odsetek zadłużonych piekarni jest natomiast w woj. kujawsko-pomorskim, gdzie kłopoty z regulowaniem faktur i rat kredytowych ma niemal 9 proc. firm. Najsumienniej finansami zarządzali natomiast w 2020 r. piekarze podlascy (3,8 proc.), świętokrzyscy (3,9 proc.) i małopolscy (4 proc.).
W przypadku sprzedawców pieczywa i ciast najwięcej firm z kłopotami w regulowaniu faktur i rat kredytów zlokalizowanych jest na Mazowszu (61), mają one też najwyższą kwotę niezapłaconych w terminie zobowiązań (3,4 mln zł).