Delegacja. Czym jest?
Delegacja to inaczej podróż służbowa, którą pracownik odbywa na polecenie pracodawcy w ramach wykonywanej pracy poza miejscowość, w której znajduje się siedziba firmy lub stałe miejsce pracy pracownika. Podróż służbowa związana jest z delegacją pracownika do wykonania pewnego zadania.
Z tytułu podróży służbowej - zarówno krajowej, jak i zagranicznej - odbywanej w terminie i miejscu określonych przez pracodawcę, pracownikowi przysługuje:
- zwrot kosztów podróży: przejazdów, dojazdów środkami komunikacji miejscowej, noclegów, innych niezbędnych udokumentowanych wydatków określonych lub uznanych przez pracodawcę odpowiednio do uzasadnionych potrzeb,
- dieta za czas podróży służbowej.
Delegacja. Jak długo może trwać?
W żadnym miejscu Kodeksu pracy nie wskazano, ile minimalnie lub maksymalnie musi trwać wyjazd, aby móc uznać go za podróż służbową. Decyzja w tej sprawie należy do pracodawcy.
Podstawą formalną delegacji jest polecenie wyjazdu służbowego. W praktyce stosowane jest polecenie wydane na piśmie. Nie jest ono wymagane, ale żeby uniknąć wszelakich niedomówień, warto sporządzić taki druk, który określa termin, miejsce oraz cel konkretnego wyjazdu.
Osobą wydającą polecenie jest pracodawca. Jeśli pracownik odmówi wykonania polecenia - nie pojedzie w podróż służbową - pracodawca może wyciągnąć odpowiednie konsekwencje. Nie dotyczy to kobiet w ciąży oraz jednego z rodziców opiekujących się dzieckiem do 4. roku życia.
Delegacja. Ile wynosi dieta?
Obecnie wysokość pełnej diety krajowej wynosi 30 zł. Jeżeli podróż krajowa trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
- od 8 do 12 godzin - przysługuje połowa diety krajowej,
- ponad 12 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Jeżeli podróż krajowa trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
- do 8 godzin - przysługuje połowa diety krajowej,
- ponad 8 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Co ważne obowiązujące rozporządzenie uwzględnia możliwość pomniejszenia diety, jeśli pracownik będzie miał zapewnione częściowe wyżywienie, i tak:
- śniadanie - pracodawca obniża dietę o 25%,
- obiad - pracodawca obniża dietę o 50%,
- kolacja - pracodawca obniża dietę o 25%.