Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KRO
|

Długi firm gastronomicznych puchną. Po pandemii uderzyła w nie inflacja

85
Podziel się:

Łączne zaległości branży gastronomicznej w rok wzrosły o 7 proc. Spada też dynamika przyrostu nowych biznesów z tego sektora – takie wnioski płyną z danych BIG InfoMonitor. Restauracje najpierw przez długi czas podnosiły się po lockdownach związanych z pandemią, a teraz uderza w nie inflacja.

Długi firm gastronomicznych puchną. Po pandemii uderzyła w nie inflacja
Długi. Rośnie zadłużenie restauracji. W rok zwiększyły się o 7 proc. (zdj. ilustracyjne) (Adobe Stock, mavoimages)

Inflacja jest obecnie palącym problemem branży gastronomicznej. Biznesy zmagają się problemem rosnących cen: produktów żywnościowych, energii, paliwapracy. Dlatego też tylko w pierwszym kwartale wykreślono 2,1 tys. przedsiębiorstw gastronomicznych, przy jednoczesnej rejestracji 2,8 tys. firm. "Dynamika przyrostu nowych biznesów gastronomicznych na polskim rynku spada" – stwierdzili eksperci BIG InfoMonitor w swoim raporcie.

Rosną długi firm gastronomicznych

Tym samym obecnie 10 tys. 615 (aktywnych, zawieszonych i zamkniętych) firm z sektora ma nieopłacone faktury zgłoszone przez wierzycieli do rejestru dłużników lub opóźnione o minimum 30 dni raty kredytów.

Łączne zaległości wynoszą 800 mln zł, a przez rok wzrosły o ponad 7 proc. i jest to kolejna taka zmiana na przestrzeni ostatnich lat – podkreślili autorzy raportu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego studio z Litwy, pracujące dla Atari, przywozi 50 pracowników na konferencję do Poznania?

BIG InfoMonitor dodało, że w jeszcze w marcu 2022 r. zaległości wynosiły 747,9 mln zł.

Kilka problemów gastronomii

Gastronomia mierzy się z kilkoma problemami. Nie pomaga jej m.in. obowiązujący zerowy VAT na żywność. Dlaczego? Przedsiębiorcy nie mogą odliczyć podatku płaconego od tego rodzaju produktów.

Osobną kwestią jest spadek liczby klientów. Ze względu na utrzymującą się wysoką inflacją w Polsce konsumenci rezygnują z jedzenia na mieście, bo staje się to po prostu dla nich za drogie.

Większe koszty życia przekładają się na ograniczenie wydatków Polaków na przyjemności, w tym bywanie w restauracjach i kawiarniach. Z badania "Problemy finansowe i zadłużenie Polaków", zrealizowanego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że na taki luksus pozwala sobie trzy czwarte społeczeństwa. Wśród tych, którzy chodzą do barów czy restauracji, albo zamawiają posiłki do domu, niemal połowa obecnie wydaje na ten cel mniej – wskazali eksperci BIG InfoMonitor.

To największe zagrożenie dla gastronomii

W swojej analizie powołali się też na raport "How to Grow When Facing an Uncertain Future" i wskazali, że 66,7 proc. polskich właścicieli restauracji jako największe zagrożenie dla przetrwania ich firmy wskazało wzrost cen energii. Zaznaczyli zarazem, że problem ten na pewien czas rozwiązało wprowadzenie zamrożenia cen energii dla sektora MŚP z listopada 2022 r.

46,7 proc. zapytanych z kolei narzekało na ogólny wzrost kosztów prowadzenia działalności gospodarczej. 36,7 proc. jako największe zagrożenie wskazało słabnący popyt konsumentów, a 26,6 proc. – "dalej rosnące podatki".

Wystarczy przytoczyć, że od marca 2022 r. do marca 2023 r. tylko żywność zdrożała o niemal 25 proc. Wzrost cen podstawowych składników, bez których nie da się przygotować jakiekolwiek dania, okazał się najwyższy na całej liście towarów i usług. Zaś swoje ceny gastronomia i hotele podniosły w tym czasie o 16,9 proc. Dla części klientów to za dużo, by dalej równie często chodzić do restauracji, ale dla wielu firm gastronomicznych za mało, by przetrwać – wyjaśnił cytowany w informacji prasowej główny analityk BIG InfoMonitor prof. Waldemar Rogowski.

Restauracje na skraju załamania

Najwięcej zaległości przypada na stanowiące największą część gastronomicznego biznesu restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne. Ich zobowiązania wzrosły w ciągu roku o 5,5 proc. i przekroczyły 629 mln zł. "Problemy ma blisko 7,9 tys. firm, średnia zaległość to 80 tys. zł" – wskazali eksperci.

Największy wzrost wartości nieopłaconych zobowiązań na przestrzeni od marca 2022 r. do marca 2023 r. odnotowały firmy cateringowe. Ich dług wzrósł o 25 proc. i opiewa na 60,7 mln zł. Znaczący przyrost zadłużenia dotknął również mobilną gastronomię, czyli m.in. food trucki, których długi powiększyły się o 13,6 proc. i wynoszą 38,6 mln zł.

Główny analityk BIG InfoMonitor ocenił, że szansą dla polskich restauratorów jest pojawienie się nowej grupy klientów w postaci migrantów z Ukrainy, którzy stanowią zarówno grono potencjalnych pracowników, jak i również klientów.

– Jednocześnie jednak mocno rozwijająca się paleta gotowych dań oferowana przez sklepy stanowi rosnącą konkurencję do stołowania się na mieście. Dzięki gotowym daniom konsumenci oszczędzają, jeśli nie na wyjściu do restauracji, to przynajmniej na zamawianiu posiłków do domu. Niestety dodatkowo uderza to w przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną – zauważył prof. Waldemar Rogowski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(85)
WYRÓŻNIONE
Ciekawski
rok temu
Takie tam pitolenie. Po prostu skończyły się czasy kiedy właściciel zwykłej budy z kebabem lub właściciel byle jakiej pizzerii jeździł na Malediwy a do swojego biznesu zaglądał tylko po kasę na koniec dnia Chcesz mieć knajpę i z niej godnie żyć to zakasaj rękawy I samemu pracuj.
Rad
rok temu
U nas knajpiarze nie chcą ciąć kosztów własnych.Na świecie, w większości ,małe knajpy, to biznesy rodzinne,gdzie od rana do wieczora zasuwają wszystkie pokolenia.U nas panisko nie weźmie się do roboty,bo to nie honorowo.
Hwd
rok temu
Krva, wzięli miliony z tarcz cowidowych i jeszcze nie radzą sobie. Zamknąć biznesy i kopać rowy, jak nie potraficie.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (85)
Rafal
rok temu
Szkoda, że tak mało osób ma świadomość o KRD i o tym jak bardzo może im to pomóc
michal
rok temu
dobrze ze w KRD mozna sprawdzic to troche czlowiek spokojniejszy
kucharz Barto...
rok temu
nie rozumiem instytucji restauracja, wszystko mrożone, odgrzewane w mikrofali, vide kuchenne rewolucje syf jak luj, cena za posiłek 70 zł, wystarczy iść do baru mlecznego, wszystko na bieżąco, obiad 15 zeta z dwóch dań, baby się uwijają, wszystko na widoku, na luj te restauracje?
Cała naprzód
rok temu
Najlepsze dopiero przed wami !!!! Mateusz i jego kolesie szykują kolejny nowy ład podatkowy !!!!! Każda mała mysz to dobrze wie, Pożyjesz znacznie dłużej, kiedy boisz się. Będziesz dłużej żyć, jeżeli czujesz lęk. Każdy mądry kot tę prawdę zna, że jest coś silniejszego i gorszego od psa. Ostatni zrobisz błąd, gdy się przestaniesz bać !!!!! Brakuje kocich nor , brakuje mysich dziur gdy krąży Mateusz i jego Patkowski podatkowy super szczur !!!!! A ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
Kamil
rok temu
Piwo za 20 zeta, kawa za 15, a małą pizza z 3 plasterkami salami za 60. To napewno wina inflacji czy rządu? Nie to chciwość!!!
...
Następna strona