Unia Europejska chce ograniczyć emisje Co2 w rolnictwie. Ale raczej przy pomocy marchewki niż kija. Na cele związane z klimatem europejscy rolnicy dostaną przez najbliższe siedem lat ok. 100 mld euro.
Emisje gazów cieplarnianych powstają głównie przez spalanie paliw kopalnych, ale kolejnym największym źródłem jest rolnictwo. W Unii Europejskiej rolnictwo odpowiada za 10 proc. emisji gazów cieplarnianych, w Polsce - 8 proc. Największy problem stanowi emisja metanu powodowana przez hodowlę zwierząt gospodarskich oraz emisja podtlenku azotu z uprawy gleb.
Rolnicy mogą pomóc w osiągnięciu klimatycznych celów Unii Europejskiej. Budżet Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021-2027 sięgnie 350 mld euro. z czego na płatności bezpośrednie maksymalnie 239 mld. 40 proc. proc. ma pójść na cele związane z klimatem. Strategia "Od pola do stołu", (ang. Farm to Fork) stanowić ma ważną część Zielonego Ładu.
Można powiedzieć, że rolnictwo przejdzie swoją sprawiedliwą transformację, ale przekierowanie strumienia pieniędzy z wielkotowarowych gospodarstw na zielone inwestycje na pewno nie będzie takie proste.
Bruksela poleca brukselkę
Dużą nadzieję pokłada się tu w możliwościach zainwestowania gospodarstw rolnych w OZE. Z drugiej strony kluczowe będzie podejście konsumentów, przede wszystkim "zmiana diety" oraz zaprzestanie marnowania żywności. Szacuje się, że aż jedna piąta produkowanej żywności w UE jest marnowana, a połowa dorosłych osób ma problem z otyłością.
Średnie spożycie energii, mięsa czerwonego, cukrów, soli i tłuszczów w UE przekracza zalecenia, a spożycie produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw, roślin strączkowych i orzechów jest niewystarczające.
"Przejście na bardziej roślinną dietę z mniejszą ilością mięsa czerwonego i przetworzonego oraz z większą ilością owoców i warzyw ograniczy nie tylko ryzyko chorób zagrażających życiu, ale również wpływ systemu żywnościowego na środowisko" - czytamy w komunikacie Komisji z 20 maja.
Czy w Komisji Europejskiej są zwolennicy bardziej radykalnych środków ograniczenia spożycia mięsa niż tylko łagodna perswazja? Czy będziemy musieli zmienić dietę? Czy rolnicy dopłacą do ochrony klimatu? Czy zielona energia poprawi dochody i klimat? O tym w dalszej części artykułu na portalu WysokieNapiecie.pl