Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. MKS
|

GIS wycofuje parówki z Lidla. Sprawdź, czy masz w domu tę partię

111
Podziel się:

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed bakteriami listerii w jednej partii parówek z szynki 250 g "Pikok Pure". Inspektor nakazał wycofanie jej ze sklepów Lidl, a zakład produkcyjny spółki Sokołów uruchomił procedurę wycofania z rynku.

GIS wycofuje parówki z Lidla. Sprawdź, czy masz w domu tę partię
GIS wycofuje partię popularnych parówek (money.pl, Rafał Parczewski)

Partia parówek dystrybuowana jest przez sieć sklepów "Lidl", a została wyprodukowana przez Sokołów SA oddział w Czyżewie.

Numer tej partii parówek to 11031, numer serii: C 10349134, a weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001 - podał GIS. Chodzi o partię z terminem przydatności do spożycia do 4 maja 2021.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydano ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej.

Zobacz także: Testy na przeciwciała covid ze sklepu. Były szef GIS bardzo krytycznie

"Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - przypomina i ostrzega GIS.

Po niezwłocznym powiadomieniu producenta, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania" - zapewnił Inspektor, a sama firma poinformowała odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by nie spożywać produktu "PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g" oznaczonego wskazanym w komunikacie numerem partii i terminem przydatności do spożycia.

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - apeluje GIS w ostrzeżeniu.

Listerioza to bardzo poważna choroba

Listeriozajest rzadką, ale bardzo poważną zakaźną chorobą wywoływaną przez pałeczki Listeria monocytogenes. Niebezpieczeństwo czyha w lodówce, bo zarazić się możemy poprzez spożywanie zanieczyszczonych produktów.

Objawy listeriozy z reguły budzą skojarzenia z grypą. To gorączka, dreszcze, bóle mięśni, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(111)
WYRÓŻNIONE
Agnieszka
4 lata temu
Moze tak szybciej badać produkty przez sanepid, jak juz są w sklepach to moze cześć klientow już je zjadla. Sanepid zainteresowany jest tylko walką z covid 19 a reszta się nie liczy. Znam to z zatrucia bakteriami salmoneli.
LokiR
4 lata temu
Chciałbym usłyszeć, jakie konsekwencje poniosła firma Sokołów SA? Przecież produkują także inne rzeczy, w tym tatara, który spożywa się bez obróbki termicznej. W polskiej rzeczywistości jak widać konsekwencji brak. W normalnym kraju firma by zniknęła z rynku, utopiona karami i odszkodowaniami
Ttt
4 lata temu
Pamietajcie ze teraz sanepid chodzi po lokalach gdzie ludzie chca juz legalnie uczciwie pracowac zamiast zajac sie takimi sprawami. Licze ze zostaniecie szybko wyjasnieni i pociagnieci do odpowiedzialnosci
NAJNOWSZE KOMENTARZE (111)
Chory
4 lata temu
Dziękuję że ktoś się tym w końcu zajął. LIDL truje po prostu. Proszę osoby które po spożyciu wędlin typu pikok zachorowały. Ja zachorowałem tzn. straszny ból brzucha, nie dający zasnąć i tak przez 3 doby. zgłaszałem to do nich jednak sprawa się rozmyła bo nie posiadałem paragonu. Kto trzyma paragony??? Na szczęście przeżyłem. Apeluje do Wszystkich nie jedzcie tego świństwa z Lidla.
Ocho
4 lata temu
Jak przeczytałem artykuł to sprawdzilem partie jaka mam w lodówce. Okazało się że to ta partia z bakterią. Do tej pory zdążyłem zjeść 4 sztuki i na razie żyję
Zorro
4 lata temu
No zaraz, zaraz a ktos mi odda pieniądze?
???
4 lata temu
No i jak na takich parowkach Macierewicz ma prowadzic badania?
Reda
4 lata temu
A ja się pytam dlaczego nie pasteryzują tych parówek? Szkoda kasy Duńczykom ?
...
Następna strona