O ofercie Centrum Badań nad Nabiałem Uniwersytetu Wisconsin-Madison informuje CNN. Naukowcy poszukują "opisowego panelisty sensorycznego", który dołączy do "grupy doświadczonych degustatorów". Innymi słowy: uczelnia chce zatrudnić testera smaku produktów nabiałowych, który będzie umieć opisać swoje wrażenia.
Chętny zje mnóstwo pizzy i sera żółtego
Będzie to musiał jednak być fachowy opis sensoryczny. Centrum wymaga, aby aplikująca na to stanowisko osoba potrafiła opisać smak produktów mlecznych "na podstawie wyglądu, tekstury, smaku i aromatu". Wszystko na potrzeby rozwoju produktów i badań.
Z aplikowania powinny zrezygnować osoby z nietolerancją laktozy. W ofercie pracy badacze zaznaczyli bowiem, że paneliści powinni spodziewać się degustacji do 12 pizz i 24 próbek sera tygodniowo, jak również innych produktów spożywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pozostałymi obowiązkami panelistów będzie udział we wspólnych dyskusjach panelowych i uczestnictwo w szkoleniach. Z oferty wynika, że jedna sesja trwa trzy godziny, natomiast uczestnicy musieliby być dostępni na maksymalnie trzy sesje w tygodniu.
Oto stawka za degustację sera
Centrum Badań Mleczarskich oferuje stawkę godzinową za pracę "degustatora". Zatrudnione osoby mogą liczyć na stawkę 15 dolarów za godzinę pracy.