Gwiazdki Michelin to symbol luksusu i prestiżu. Przyznaje je francuski przewodnik, który ukazuje się od 1900 roku.
Decyzje inspektorów przewodnika Michelin mają duże znaczenie. restauracja, która otrzyma wyróżnienie, natychmiast staje się bardzo popularna i chętnie odwiedzana.
Dla szefów kuchni walka o zdobycie i utrzymanie gwiazdek to często jeden z najważniejszych celów zawodowych.
Gwiazdki Michelin. Producent opon ocenia restauracje
Historia przewodnika Michelin sięga 1899 roku i na początku nie chodziło w nim wcale o restauracje, a o kierowców.
Firma Michelin produkowała opony. Przewodnik turystyczny miał zachęcić kierowców, których nie było wtedy zbyt wielu, do częstszego podróżowania.
Początkowo przewodnik był bezpłatny i zawierał m.in. informacje dotyczące zmiany opon, tankowania czy jedzenia na trasie.
Przewodnik Michelin z rozbudowaną sekcją o restauracjach i pierwszymi gwiazdkami pojawił się w 1920 roku. Przy tej edycji po raz pierwszy pracowali "tajemniczy klienci", którzy odwiedzali restaurację, a następnie ją oceniali. Stali się pierwowzorami dzisiejszych inspektorów, którzy przyznają gwiazdki Michelin.
Gwiazdki Michelin. Jak są przyznawane?
Restauracje w przewodniku Michelin ocenia się według: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy kuchnię wyjątkową.
Co ważne, gwiazdki Michelin przyznawane są wyłącznie za kuchnię. Inspektorzy Michelin oceniają tylko to, co znajduje się na talerzu. Wystrój restauracji, czy jakość obsługi nie ma w tym przypadku znaczenia.
Gwiazdki Michelin otrzymują nie tylko restauracje drogie. W 2016 roku po raz pierwszy gwiazdką Michelin wyróżniono lokal typu street food.
Gwiazdki Michelin w polsce
Jak na razie tylko dwie polskie restauracje otrzymały gwiazdki Michelin. To Atelier Amaro, które jedną gwiazdką może się poszczycić od 2013 roku i warszawska restauracja Senses, która została wyróżniona w 2016 roku.
Trzy gwiazdki Michelin posiada zaledwie 100 restauracji, z czego połowa jest we Francji i Japonii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl