Szefowa referatu promocji, turystyki, kultury i sportu urzędu miejskiego w Wiśle Karolina Fuchs powiedziała, że wolnych miejsc jest coraz mniej, a w niektórych hotelach już ich nie ma. Tak jest choćby w hotelu Gołębiewski w Wiśle, choć kilkudniowy pobyt dla dwóch osób to był wydatek ponad 10 tys. zł.
Wolnych miejsc nie ma także w hotelu Srebrny Bucznik w Istebnej.
- Mamy 31 pokoi, więc jesteśmy w stanie przyjąć na święta około 70 osób. Wolne miejsca są jeszcze za to na Sylwestra - powiedziała przedstawicielka hotelu Judyta Łacek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z informacji Karoliny Fuchs wynika, że na święta w rejonie Wisły zarezerwowanych jest już około 80 procent miejsc. Turyści nie czekali do końcówki listopada. Jerzy Byrtek z hotelu Vestina powiedział, że gości będzie sporo, podobnie jak w poprzednich latach, ale pierwsi zamawiali lokum znacznie wcześniej niż rok temu.
W głównej mierze to klienci, którzy już u nas byli i chcieli jak najwcześniej zabezpieczyć rezerwację. Poza tym, jak większość hoteli, mieliśmy pakiety typu first minute. Im bliżej świąt, tym ceny są wyższe - powiedział.
Karolina Fuchs dodała, że w górach nie podrożało radykalnie w porównaniu z ubiegłym rokiem. - Jeśli obiekty podniosły ceny, to raczej są to drobne korekty, wprowadzone ze względów eksploatacyjnych - wyjaśniła. Potwierdziła to Emilia Byrtek z willi Księżówka w Wiśle, gdzie święta spędzi około 30 gości. Powiedziała, że podwyżka - w stosunku do cen sprzed 2023 roku - wyniosła 10 zł.
320 zł od osoby za Wiglię w restauracji
Ktoś, kto będzie próbował jeszcze teraz znaleźć miejsce, zdoła to zrobić. W internecie dostępne są pakiety świąteczne i to na różną kieszeń. W ośrodku w Górkach Wielkich tydzień dla jednej osoby kosztuje niespełna 1,8 tys. zł. Sześciodniowy pobyt w jednym z pensjonatów w Wiśle to 1,6 tys. zł od osoby. W cenę wliczone są śniadania i obiadokolacje oraz kulig.
Wigilijna ofertę przygotowały restauracje. W Koralowym Dworze wieczerza kosztuje 320 zł od osoby. Na stole znajdą się między innymi barszcz z domowymi uszkami faszerowanymi kapustą i grzybami, zupa grzybowa z łazankami, karp, śledź w śmietanie z jabłkiem, deska serów regionalnych oraz ryba po grecku.