Sama nazwa wiąże się natomiast ze Szwajcarią, gdzie w końcówce lata 40. ubiegłego wieku w Zurychu powstało zrzeszenie przedsiębiorców działających w branży hotelowej, restauracyjnej i kawiarnianej, które miało reprezentować ich interesy. Obecnie nazwą horeca określa się po prostu cały przemysł gastronomiczny.
Nazwa ta nie jest jednak używana w komunikacji do klienta, ale raczej w kontaktach biznesowych. Możemy więc spotkać się z targami horeca czy ofertą dla branży horeca. Firmy wyspecjalizowały się w przygotowywaniu specjalnych produktów dla hoteli i restauracji. To nie tylko lady, lodówki, chłodnie czy meble, ale także oferta spożywcza.
Część sklepów, a w szczególności tak zwanych hurtowni spożywczych, oferuje dedykowane produkty dla branży horeka. Zazwyczaj są one pakowane w większe opakowania, mają też w związku z tym dużą gramaturę. Jednocześnie tego typu sklepy mają bogata ofertę rzadko spotykanych produktów takich jak ryby czy owoce morza.