Większość z 21 proc. firm, które szukają rąk do pracy, pozostawi liczbę zatrudnionych osób na niezmienionym poziomie. Na tym jednak nie koniec dobrych wiadomości. Zwolnienia przewiduje bowiem zaledwie 2 proc. ogółu.
Tym samym III kwartał 2021 r stanowić będzie dla pracowników tych branż prawdziwe żniwa. Prognoza netto dla sektora HoReCa (różnica pomiędzy odsetkiem firm prognozujących wzrost a odsetkiem planującym spadek zatrudnienia) osiągnęła bowiem poziom +10 proc. i jest najwyższa od czasu wybuchu pandemii.
Pracodawcy skupią się na pozyskiwaniu nowych pracowników, o których zabiegać będą także inne firmy. "Osoby zainteresowane karierą w sektorze HoReCa będą mogły liczyć na duży wybór spośród ofert zatrudnienia" - czytamy dalej w raporcie.
Jak podkreślił Bogdan Grabczyk, ekspert rynku pracy, w komentarzu do badania, hotele i restauracje szczególnie dotkliwie odczuły konsekwencje pandemii, a trzeci kwartał 2021 r. to tak naprawdę pierwsze odbicie w tej branży po roku pełnym ograniczeń.
Czytaj także: Kiepskie wieści dla gastronomii. Nadchodzące tygodnie mogą być decydujące dla wielu biznesów
- Nic dziwnego, że wraz z odmrażaniem gospodarki w sektorze wzrosło zainteresowanie pozyskiwaniem nowych pracowników - dodaje.
Co ciekawe, blisko 3/4 firm (74 proc.) zapowiada, że pozostawi liczbę zatrudnionych osób na niezmienionym poziomie. 21 proc. deklaruje powiększenie załogi.
Jednocześnie sam odsetek pracodawców, którzy planują rozbudować swoje zespoły, wzrósł w ujęciu kwartalnym o 11 pkt proc., natomiast w porównaniu z III kwartałem ub.r. jest wyższy aż o 18 pkt.
Dodatkowo spadła również liczba przedsiębiorców prognozujących redukcje etatów, o 6 pkt proc. w porównaniu z okresem kwiecień – czerwiec.
Z raportu wynika również, że działania przedsiębiorców nadal są dość ostrożne ze względu na niepewność związaną z dalszym przebiegiem pandemii. Drugim czynnikiem, wpływającym na zatrudnienie w sektorze restauracji i hoteli, jest mała podaż wykwalifikowanych kandydatów – szczególnie dotyczy to kucharzy, barmanów i pracowników recepcji.
Wielu z tych specjalistów w ciągu ostatnich miesięcy musiało przebranżowić się i poszukać pracy w innych sektorach gospodarki, o czym zresztą wielokrotnie alarmowaliśmy w money.pl.
Dane dotyczące branży HoReCa są częścią kwartalnego badania Mnapower, które mierzy intencje pracodawców związane ze zwiększeniem lub zmniejszeniem całkowitego zatrudnienia we wszystkich sektorach.