Niekwestionowanym liderem w produkcji pierników w UE są Niemcy, gdzie w ostatnim roku wytworzono 86 tys. ton, co stanowi 45 proc., czyli prawie połowę całkowitej produkcji.
Drugie miejsce zajmuje Holandia z wynikiem 42 tys. ton, co odpowiada 22 proc., czyli nieco ponad jednej piątej całkowitej produkcji.
Na trzecim miejscu znalazła się Polska. W ubiegłym roku w naszym kraju wyprodukowano 32 tys. ton pierników o wartości około 71 mln euro. Wagowo stanowi to 17 proc. produkcji w Unii Europejskiej. Niemcy, Holandia i Polska produkują łącznie 83 proc. pierników wytwarzanych we Wspólnocie.
W 2019 roku produkcja pierników w Polsce wzrosła o 20 proc., czyli o 5,5 tys. ton. i po raz pierwszy odkąd te dane są zbierane przez Eurostat, czyli od 2002 roku, przekroczyła 30 tys. ton.
Najwięksi producenci pierników w UE w 2019 roku:
Zwiększenie produkcji w Polsce jest zgodny z kierunkiem obserwowanym w UE, gdzie w 2019 roku również odnotowano wzrost, chociaż procentowo był on znacznie mniejszy niż w naszym kraju. W 2019 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały prawie 193 tys. ton pierników o wartości około 504 mln euro.
Jednak w ciągu ostatniej dekady produkcja w Unii Europejskiej zmniejszyła się wagowo o 17 proc. Takiej tendencji nie było widać w Polsce, gdzie w ciągu ostatnich dziesięciu lat produkcja pierników utrzymywała się na mniej więcej podobnym poziomie, a w 2019 rok, jak już wspomniano, istotnie wzrosła.
Produkcja pierników w UE w latach 2009-2019 w tys. ton: