Za kilogram schabu bez kości Polacy 17 lipca musieli zapłacić 19,16 zł. To podwyżka o 28,1 proc. w porównaniu z cenami z 2 lipca, kiedy to za ten sam kawałek schabu trzeba było zapłacić 14,96 zł - wynika z badania Koszyk "Faktu".
Mocno w górę (o 14,7 proc.) idzie również cena ziemniaków. Za kilogram w połowie lipca płaciliśmy 2,66 zł, podczas gdy jeszcze na początku miesiąca - 2,32 zł.
Choć na tych dwóch produktach autorzy badania zaobserwowali największe wzrosty, to nie oznacza to, że tylko schab i ziemniaki szły w górę. Więcej płacimy też m.in. za 1 kg pomidorów (o 12,6 proc.), 200 g masła (o 11,1 proc.), czy za 1 kg jabłek (5,7 proc.) i bananów (3,4 proc.).
"Fakt" zwraca uwagę, że drożeje przede wszystkim mięso, którego ceny są najwyższe od pół roku. Chociaż cena filetu z piersi kurczaka spadła w porównaniu z poprzednim notowaniem koszyka, to nadal utrzymuje się na podobnym poziomie, co cena wieprzowiny. Oba rodzaje mięsa wahają się w okolicach 19 zł za kilogram.
Nie oznacza to, że wszystko drożeje. Mniej płacimy m.in. za 1 kg marchewki (tańsza o 1,8 proc.), olej (tańszy o 4,1 proc.), czy herbatę (tańsze o 14,2 proc.).
Za koszyk "Faktu" trzeba jednak dziś zapłacić łącznie 159,34 zł. To najwyższy wynik w historii tego badania.
Podwyżka cen jest zasługą m.in. inflacji. W czerwcu utrzymała się ona na poziomie 4,4 proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.