Wzrost cen żywności okazał się w pierwszej połowie marca wyższy od oczekiwań. W najbliższych miesiącach ceny te będą rosły coraz szybciej, a wraz z nimi również inflacja.
Ceny żywności wzrosły w pierwszych dwóch tygodniach marca o 0,8% w ujęciu miesięcznym wobec wzrostu 0,2% m/m w pierwszej połowie lutego.
„Ceny żywności rosną, wzrośnie więc inflacja. I tak już będzie w najbliższych kilku miesiącach” – powiedział Konrad Soszyński, ekonomista Kredyt Banku.
Z powodu wyższego wzrostu cen żywności, Soszyński skorygował prognozę inflacji na marzec do 1,8% r/r z 1,7% r/r.
Rosną głównie ceny pieczywa, zboża, warzyw, ale również mięsa.
„Zbliża się prawdopodobnie tzw. dołek świński po sporej nadprodukcji i dużych zapasów spowodowanych interwencjami państwa na tym rynku w zeszłym roku” – powiedział ekonomista.
Niewiadomą pozostaje też wejście Polski do Unii Europejskiej (UE) 1 maja, kiedy to zwiększyć się mogą ceny wielu produktów, takich jak np. mleko.