NIK opublikował w środę informację o kontroli zamówień ws. żywienia pacjentów szpitali w województwie opolskim. Ocenie poddano cztery placówki: Prudnickie Centrum Medyczne, Brzeskie Centrum Medyczne, 116. Szpital Wojskowy w Opolu i Opolskie Centrum Onkologii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niewłaściwie stosowano przepisy o zamówieniach publicznych zarówno w trakcie przygotowania, jak i prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Naruszenia regulacji prawnych stwierdzono przy sporządzaniu planu postępowań o udzielenie zamówień, przy szacowaniu jego wartości, opisie przedmiotu zamówienia oraz ustalaniu kryteriów oceny ofert - zaznaczono w komunikacie NIK.
Nieprawidłowości miały wymiar formalny - np. w szpitalu wojskowym nierzetelnie przeprowadzono ocenę ofert, w wyniku czego wybrano np. ofertę podmiotu, który powinien być odrzucony z uwagi na jej niezgodność z warunkami zamówienia.
W trakcie kontroli ustalono, że w Opolskim Centrum Onkologii wydano blisko 5 tys. zł z naruszeniem zasad należytego zarządzania finansami. Najwięcej naruszeń procedur odnotowano jednak w Prudnickim Centrum Medycznym, gdzie na etapie przygotowania do postępowania nie ustalono wartości zamówienia, w efekcie czego z naruszeniem przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych zawarto umowę o wartości 183,3 tys. zł brutto.
Prudnicki Szpital nie wyegzekwował także całości należności z tytułu naliczonej wykonawcy kary umownej za nienależyte wykonanie umowy. Do odzyskania pozostało bowiem 27,9 tys. zł.
Dietetyk w szpitalu planował menu
Delegatura opolska sformułowała łącznie 14 wniosków pokontrolnych. Jak zaznaczono w komunikacie, wszystkie cztery szpitale dostosowały się do wszyskich wniosków kontrolerów NIK.
Jedzenie w szpitalach. Rząd obiecuje zmiany
Są jednak także pozytywne efekty kontroli. NIK stwierdził, że w każdym z badanych podmiotów w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni. Dietetyk oceniał również dostarczone posiłki pod względem właściwej temperatury, jakości i ilości.