Agencja informacyjna RIA Nowosti zwraca uwagę, że krajowy produkcja pokrywa tylko 80 proc. konsumpcji wołowiny w Rosji, dlatego obniżenie lub wzrost kosztów importu spowoduje wzrost ceny produktu.
W Rosji zdrożeje wołowina
Kolejnym powodem wzrostu cen mięsa ma być zezwolenie Ministerstwa Rolnictwa na import wołowiny do Rosji z zerową stawką celną.
To spowodowało odmowę zaopatrzenia rynku krajowego przez krajowych producentów i wzrost eksportu na Wschód - wyjaśniła Galina Sorokina, cytowana przez rosyjską agencję.
Agencja informuje, że krajowi producenci dostarczają najwięcej mięsa drobiowego (ponad 95 proc.) i wieprzowego (ponad 90 proc.), co oznacza brak znaczącego wpływu rynku zewnętrznego na ceny tych towarów, w przeciwieństwie właśnie do produkcji wołowiny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Rosji drożeje nie tylko mięso. Rosjanie w przypadku rolnictwa i przetwórstwa spożywczego, są bardzo silnie uzależnieni od zachodnich komponentów i technologii, których dostępność drastycznie ograniczyły sankcje nałożone na ten kraj.
- Ceny margaryny zależą od kosztów oleju palmowego, piwo zależy od chmielu kupowanego za granicą. Udział składników importowanych w kosztach serów, wędlin i wyrobów cukierniczych jest wysoki. Ceny tych i innych produktów mogą wzrosnąć - tłumaczyła trzy miesiące temu Maria Dologova z Katedry Finansów i Cen z Rosyjskiego Uniwersytetu Ekonomicznego im. Plechanowa.