Od 18 maja pod rygorem sanitarnym otwarte zostaną bary i restauracje wraz ogródkami. Zjeść posiłek czy wypić piwo będzie można zarówno wewnątrz, jak i w ogródku restauracyjnym. Oto jakie zasady będą obowiązywać w trakcie epidemii.
Maseczka w restauracji
Zacznijmy od maseczek, które mamy obowiązek nosić poza domem. Czy w restauracji też trzeba więc mieć maseczkę? Wchodząc do restauracji czy baru - owszem.
Zdjąć maseczkę będzie można dopiero po tym, jak usiądziemy przy stoliku. Co za tym idzie, za każdym razem wstając od stolika maseczkę znów powinno się założyć na usta i nos.
Zalecenia noszenia maseczek oraz rękawiczek lub każdorazowej dezynfekcji rąk po wykonanej usłudze dotyczą również kelnerów, barmanów, kucharzy i pozostałej obsługi lokalu.
Z kim usiądę przy stoliku?
Możliwość otwarcia lokali gastronomicznych ściśle łączy się z ograniczoną liczbą gości, którzy będą mogli jednocześnie przebywać w środku. W pomieszczeniu nie będzie mogła być więcej niż 1 osoba na 4m2. To samo dotyczy przestrzeni ogródków. Informację o maksymalnej liczbie powinniśmy znaleźć przed wejściem do lokalu.
Nie usiądziemy również przy dowolnym stoliku. Część z nich może być bowiem wyłączona (o czym informować powinno wyraźnie oznaczenie) tak, aby zachować dopuszczalną przestrzeń między stolikami.
Dlatego też, zgodnie z rządowymi zaleceniami, do konkretnego wolnego stolika goście będą doprowadzani przez obsługę. To z kolei oznacza, że przed lokalami wyznaczone powinny bezpieczne strefy dla gości oczekujących na wejście. Przed wejściem obowiązkowa jest dezynfekcja rąk przez klientów.
Teraz najważniejsze. Teoretycznie przy stoliku może siedzieć tylko jedna osoba, a przerwa między kolejnymi blatami stolików powinna wynosić minimum 2 m. Nie oznacza to jednak, że w każdym przypadku zmuszeni jesteśmy do samotnego spożywania posiłku czy napojów.
Ograniczenie to nie dotyczy bliskiej rodziny oraz osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Tak więc rodzinny posiłek w restauracji będzie możliwy. Przepisy umożliwiają również wyskoczenie na piwo z kumplem, a nawet wspólne siedzenie przy jednym stoliku, jeżeli odległości między nimi wyniesie min 1,5 m i nie będą siedzieli naprzeciw siebie.
Za przegrodą
Pierwszych klientów może zdziwić wystrój restauracji czasu pandemii. Takim elementem mogą być przesłony montowane na stolikach. Rozporządzenie dopuszcza bowiem, aby stoliki stały bliżej niż wyżej wymienione 2 metry od siebie, ale oddalone nie mniej niż metr od siebie, jeśli oddzieli je specjalna przegroda np. z pleksi o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika.
Na blatach nie znajdziemy dodatków w postaci przypraw, cukru, jednorazowych sztućców, wazoników czy serwetek, a jedynie tabliczkę z napisem: "zdezynfekowano", którą obsługa stawia po wyczyszczeniu stolika po każdym gościu.
Z przestrzeni znikną też wszelkie szwedzkie stoły, bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów. W łazienkach natomiast wyłączone zostaną suszarki nadmuchowe, a w zamian dostępny powinien być papier do wycierania rąk i płyny do dezynfekcji.
Płatność kartą i kolejka przy barze
Wciąż obowiązuje zalecenie, aby unikać płatności gotówkowych w związku z tym, że wirus może utrzymywać się na banknotach i monetach przez dłuższy czas. Dlatego też rachunek powinniśmy opłacić zbliżeniowo i najlepiej bezdotykowo, jeśli jest taka możliwość. Pamiętajmy, że do 100 zł został podniesiony limit płatności zbliżeniowej bez konieczności wpisywania kodu PIN. Natomiast wszelkie ekrany dotykowe i urządzenia w lokalu powinny być dezynfekowane za pomocą płynów odkażających.
Jeśli opłacić rachunku lub zrealizować zamówienia nie możemy przy stoliku, obsługa musi zapewnić utrzymanie dyscypliny zachowania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce do baru czy kasy. Stąd też w restauracjach powinny zostać umieszczone widoczne wskazówki, np w postacie naklejek na podłodze lub stojących znaków, taśm czy i innych form regulacji.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie