Ostatniego dnia stycznia w Wielkiej Brytanii zaczną obowiązywać przepisy dotyczące certyfikatów Export Health Certificate - podaje portalspozywczy.pl. Nakładają one nowy obowiązek na przewoźników z Unii Europejskiej, a także Norwegii, Islandii, Liechtensteinu i Wysp Owczych, Grenlandii i Szwajcarii.
Przewoźnicy ci będą musieli mieć certyfikaty EHC, by wwieźć na teren Wielkiej Brytanii mięso i produkty na bazie surowego mleka (taki wymóg nie będzie natomiast obowiązywał odnośnie produktów mlecznych poddanych obróbce cieplnej).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"To pierwszy krok"
- Obecna certyfikacja to pierwszy krok, kolejnym mają być fizyczne kontrole importowanej do Wielkiej Brytanii żywności, a to wiąże się z dodatkowym czasem, jaki trzeba będzie spędzić na granicy – komentuje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Joanna Porath, właścicielka agencji celnej AC Porath.
Wielka Brytania wyszła z Unii Europejskiej 31 stycznia 2020 roku. To skutek referendum z 2016 roku, w którym większość głosujących opowiedziała się za takim ruchem. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło.
Wśród Brytyjczyków rośnie przekonanie, że "rozwód" Wielkiej Brytanii z Unią Europejską (UE) był błędem. W maju 2023 roku "The Guardian" pisał, powołując się na wyniki sondażu przeprowadzonego przez Focaldata na grupie ponad 10 tys. osób z całego kraju, że większość brytyjskich wyborców opowiada się za budowaniem bliższych stosunków z UE.
Ankieta przeprowadzona przez Focaldata wykazała, że 63 proc. badanych uznało, że brexit stworzył więcej problemów, niż rozwiązał. Przeciwnego zadnia było 21 proc. respondentów.