Tysiące ton koncentratów pomidorowych z fabryk w chińskiej prowincji Sinkiang są co roku kupowane przez włoskich przedsiębiorców. Ci dodają do nich sól i wodę, i już jako krajowy produkt eksportują dalej w świat - podaje "Wyborcza". Proceder - choć legalny - budzi spore wątpliwości etyczne.
Z pomidorów zebranych w Sinkiang powstaje tzw. potrójny koncentrat pomidorowy, zawierający co najmniej 36 proc. soku pomidorowego. Dziesiątki ton tego produktu kupują Włosi, szczególnie przedsiębiorcy z regionu Kampania - czytamy dalej w dzienniku.
Już we Włoszech producenci dodają wodę i sól, przerabiając go na koncentrat albo keczup. Dolepiają naklejkę "made in Italy" (produkt włoski - przyp.), a następnie eksportują za granicę.
Problem w tym, że w Sinkiang pracują robotnicy sezonowi, nie wyłączając z tego dzieci, a także lokalni Ujgurowie, czyli muzułmańscy mieszkańcy prowincji. Są maltretowani w tzw. obozach reedukacyjnych i zredukowani przez Chińczyków do roli niewolników na plantacjach.
Mimo to włoski biznes pomidorowy się kręci. Włosi nadal sprowadzają chińskie koncentraty, ponieważ nie zabraniają tego unijne przepisy.
Nie tylko pomidory
Jak informowaliśmy niedawno na łamach money.pl, wyzysk dotyczy również biznesu czekoladowego. Choć na widok ulubionej tabliczki czekolady czy innych czekoladowych wyrobów mało kto myśli o wyzysku, to przy produkcji zawartego w nich kakao zazwyczaj pracują dzieci.
O sprawie informowało "Deutsche Welle". 5 tysięcy kilometrów na południe od Niemiec, w Ghanie, dzieci pracują z maczetami w rękach na plantacjach kakao, rozpylają pestycydy, noszą zbyt ciężkie ładunki i w rezultacie opuszczają szkołę.
Za jedną tabliczkę mlecznej czekolady, która sprzedawana jest za 89 centów, lokalny plantator dostaje mniej niż sześć centów. Zgodnie z szacunkami, w samej Ghanie i sąsiednim Wybrzeżu Kości Słoniowej na plantacjach pracuje 1,6 mln dzieci.